Kako se pravilno odlaže meso u zamrzivaču? Jednu grešku svi prave

0
Radiosarajevo.ba
Kako se pravilno odlaže meso u zamrzivaču? Jednu grešku svi prave
Foto: Pixabay / Ilustracija

Greške u skladištenju hrane mogu da imaju velike zdravstvene posljedice.

U najgorem slučaju, možete da završite sa bakterijskom infekcijom ili trovanjem hranom, a u najboljem slučaju, nepotrebno rasipate velike svote novca u prodavnici.

Ipak, dobra vijest je da mnogo toga u životu može da se kontroliše, a pravilno skladištenje hrane svakako podrazumijeva to.

Neka od najčešćih pitanja su gdje treba da se drži meso u frižideru i kada je pravo vrijeme za zamrzavanje, da li meso treba da ostane u ambalaži ili da ga prebacite u drugu kesu, foliju kako bi se produžila svježina, i koji je najbolji, najsigurniji način za odmrzavanje mesa kada je zamrznuto?

Nevjerojatne snimke stižu iz SAD-a, tornado poharao ovaj grad: 'Situacija opasna po život, bježite'

Nevjerojatne snimke stižu iz SAD-a, tornado poharao ovaj grad: 'Situacija opasna po život, bježite'

Odlaganje u frižideru

Meso treba da čuvate čvrsto zamotano kako bi se smanjila njegova izloženost vazduhu. Mesarski papir je izvrstan za frižider, jer je namijenjen za čuvanje mesa nekoliko dana.

[related]https://radiosarajevo.ba/magazin/zivot-i-stil/na-kojem-mjestu-i-kako-treba-drzati-luk-kako-bi-sto-duze-ostao-svjez/524424[/related]

Ako želite da zamrznete meso u mesarskom papiru, dodatno ga zamotajte i u kesu sa zatvaračem kako bi se maksimalno smanjila izloženost vazduhu i vlazi.

Najpametniji način čuvanja hrane u frižideru za dugotrajnu svježinu

Ako je meso već odmrznuto i iskorištena tek polovina, koji je najbolji način da ponovno zamotate ostatak za pohranu? – Uvijek u kesi sa zatvaračem.

I plastična folija je dobra opcija za ponovno zamrzavanje svježeg mesa. Ali trebalo bi da znate i da kvalitet mesa i njegov ukus znatno gube ponovnim zamrzavanjem.

Kada je najbolje vrijeme za zamrzavanje mesa?

Stručnjaci uvijek preporučuju da meso stavite u zamrzivač dok je još svježe. Tako će na najbolji način da sačuva svoj kvalitet. Ali, ako ga ipak morate da zamrznete u posljednjem trenutku kako ne bi propalo, obavezno stavite na njega neku oznaku da znate kada je zamrznuto i da ga, čim se odmrzne, treba što prije obraditi i pripremiti.

Isto tako, treba da znate da se ne preporučuje da držite meso u zamrzivaču duže od nekoliko mjeseci, u krajnjem slučaju maksimalno do godinu dana – što je manje vremena zamrznuto, to će bolje da zadrži svoj kvalitet i cjelovitost.

Koji je najbolji način za odmrzavanje mesa?

Meso pustite da se lagano odmrzava. Brzo zamrzavanje i lagano odmrzavanje najbolji su način da se izbjegne ugrožavanje kvaliteta mesa.

Najidealnije bi bilo da isplanirate dan unaprijed i da prebacite meso iz zamrzivača u frižider. Ali, imajte na umu da velikim komadima mesa može da bude potrebno nekoliko dana da se odmrznu u frižideru.

Ako se ne sjetite da planirate unaprijed, meso možete brzo da otopite i u posudi hladne vode. Za mala pakovanja mesa (oko pola kilograma), to ne traje dugo – otprilike sat vremena. Većim pakovanjima možda treba i do dva sata.

Ilustracija

Da li je odmrzavanje u mikrovalnoj dobro?

Ako ikako možete da izbjegnete ovakav način odmrzavanja, onda to i uradite. Samo prirodnim odmrzavanjem možete najviše da zaštitite teksturu i kvalitet mesa od promjena.

Kako da znate da li je meso sigurno za jelo?

Prije svega, vjerujte svojim čulima. Svježe meso treba da čuvate u frižideru na najviše četiri stepena ili niže. Obratite pažnju na datume zbog sigurnosti da koristite meso dok je svježe.

Meso treba da ima lijepu, svijetlu boju (ne sivu), mora da bude vlažno i svježe na dodir (ne ljepljivo), i najviše od svega, vjerujte svom nosu – meso koje se kvari često ima jak miris.

Preporučuje se da iskoristite svježe meso zamotano u papir unutar tri do četiri dana od kupovine. Ako je meso vakumirano, najbolje je da ga upotrijebite ili zamrznete unutar dvije sedmice od datuma pakovanja, piše srpskainfo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije