Kako se ispravno fizički distancirati?

Radiosarajevo.ba
Kako se ispravno fizički distancirati?
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Što je manji međusobni kontakt, manji je i rizik od širenja COVID-19.

Nije uopće dvojbeno da to znači otkazivanje masovnijih događaja, ali problem su i bliskiji osobni kontakti u manjim grupama, prenosi HINA.

Čak i ako ste zdravi i mislite da vas novi soj koronavirusa ne bi životno ugrozio, fizičko distanciranje ne štiti samo vas već i one ranjivije koje biste mogli zaraziti.

Evo što o tome kažu stručnjaci.

Izbjegavajte blizak kontakt

Ako možete, dogovorite s poslodavcem da radite od kuće. Ako to nije opcija, ima i drugih načina da smanjite rizik na način da kontakte održavate na minimumu. Okupljanja s prijateljima treba otkazati, vjenčanja odgoditi. Vaš automobil i bicikl sada su sigurnije prijevozno sredstvo od autobusa ili tramvaja.

Kontaktirajte iste ljude

Ne možete očekivati da ćete izbjeći svaki kontakt s ljudima. Bez obzira na to radi li se o privatnim ili poslovnim razlozima, s vremena na vrijeme ćete se susresti s ostalim ljudima. Zdravstveni stručnjaci kažu da ograničite kontakte na iste rođake i prijatelje i izbjegavate susrete s "nepoznatima". To, među ostalim, epidemiolozima olakšava potragu u slučaju zaraze.

Držite razmak

Kada srećete druge ljude, držite razmak od najmanje jednog metra, po mogućnosti dva. Nemojte se rukovati i grliti. I, naravno, ono što vrijedi uvijek, dobro operite ruke.

Planirajte vrijeme izlaska

Ako možete, izbjegavajte kupovinu u vrijeme najvećih gužvi i otiđite u trgovinu ili u apoteku kada je vjerojatnije da će biti prazne. Čak i ako restorani ili kafići u blizini vašeg doma ostanu otvoreni, stručnjaci će vam savjetovati da ondje ne odlazite. Isto vrijedi za trgovačke centre ili igrališta, zapravo sva javna mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, prenosi HINA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije