Kako rezati hranu kada beba počne jesti i olakšati joj probavu

Radiosarajevo.ba
Kako rezati hranu kada beba počne jesti i olakšati joj probavu
Foto: Pinterest / Kako rezati hranu kada beba počne jesti

Uvođenje krute hrane može biti nezgodno jer se bebe tek uče jesti i na tvrde namirnice se mogu zagrcnuti, a postoji i opasnost od gušenja. No važan je i način na koji se reže hrana jer im olakšava hranjenje, a na taj način razvijaju i svoje motoričke sposobnosti, prenose 24sata.

Napravite malene zalogaje hrane koje dijete može primiti među prstiće - jer ono što ne može uhvatiti, malo dijete ne može ni pojesti.

Veličina i oblik - oko 6 mjeseci

Većina beba u ovoj dobi počne jesti krutu hranu, ali još nemaju razvijen rad palca i kažiprsta da bi je mogli primiti pa često sve s tanjira 'pokupe' s cijelim dlanom. Zato je najbolje namirnice rezati na male komade.

Kako rezati hranu kada beba počne jesti - undefined

Foto: Pinterest: Kako rezati hranu kada beba počne jesti

Tekstura

Zapamtite i da mnogo toga što beba jede u ovoj ranoj fazi zapravo služi  istraživanju - dodirom, mirisom i degustacijom. Nemojte brinuti što malo hrane dijete stvarno pojede - samostalno hranjenje zahtijeva koordinaciju očiju i ruku, a to je sposobnost koju dijete još uvijek razvija.

Veličina i oblik - 8-10 mjeseci

Kad bebe shvate kako primiti hranu, počnite je rezati na male komade, otprilike veličine slanutka. Male okrugle namirnice poput slanutka ili borovnica prije posluživanja usitnite malo viljuškom. Odlično je da bebe u ovoj dobi vježbaju hvatanje, ali dobro je nastaviti rezati hranu na duguljaste štapiće.

Kako rezati hranu kada beba počne jesti - undefined

Foto: Pinterest: Kako rezati hranu kada beba počne jesti

Neke od odličnih namirnica sa samo jednim sastojkom u ovoj fazi je tjestenina malog oblika.

Ovo je također dobro vrijeme da djetetu ponudite kašiku, sa gustim supama ili kašama - trebat će vježbanja da samo pojede sa kašikom, ali možete je vi unaprijed napuniti.

Tekstura

U svakoj dobi hrana treba biti dovoljno meka da ju vi možete lagano istisnuti između palca i kažiprsta - znači bez sirove mrkve, jabuke, orašastih plodova ili čvrstih komada mesa. Za povrće to obično znači skuhati ga, a meso također treba spremano tako da nije premekano ni pretvrdo, savjetuje kuharica i blogerica Jenna Helwing.

Zapamtite, uvijek budite s djetetom dok jede - i uživajte u predstavi!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije