Kako pušenje utječe na zdravlje zuba?

Radiosarajevo.ba
Kako pušenje utječe na zdravlje zuba?
Pixabay / Ilustracija
Da li ste među pušačima?

Vjerovatno ste već čuli da pušenje može uzrokovati niz problema sa zdravljem usne šupljine, kao što su loš zadah, upala žlijezda slinovnica, povećano nakupljanje plaka i kamenca, povećan rizik od nastanka bolesti desni, gubitak zubi pa čak i rak usne šupljine, kako piše Centar zdravlja.

Rak usne šupljine

Pušenje povećava rizik od nastanka raka usne šupljine, desni, jezika, usana i grla. Nažalost, rak usne šupljine se vrlo često otkriva tek u najkasnijim stadijima kada je vjerojatnost uspješnog liječenja jako mala.

Žuti zubi

Usta pušača nisu niti malo privlačna, pogotovo ako su zubi žuti i puni mrlja. Nakon nekog vremena te mrlje mogu uzrokovati sitne udubljenja koja oštećuju zubnu caklinu.

Bolesti desni

Pušenje povećava rizik od nakupljanja plaka u ustima. Pušači imaju nižu razinu kisika u krvi, što značajno otežava zacjeljivanje. Zubno meso postaje inficirano, a nakon nekog vremena se tijelo više ne može boriti s infekcijama. Bolesti desni se puno brže razvijaju kod pušača.

Loš zadah

Pušači imaju neugodan zadah kojeg se ne mogu riješiti tako lako. Tijekom pušenja u usta ulazi više od 4000 kemijskih spojeva i oni se zadržavaju na površini usta. Pušenje također isušuje usnu šupljinu, što dodatno povećava rizik od nastanka infekcija zubnog mesa.

Karijes

Istraživanja su pokazala da pušači imaju čak 3 puta veći rizik od nastanka karijesa, u odnosu na nepušače.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije