Istraživanje / Korištenje mobitela i tumor su povezani: Evo kako umanjiti rizik

28. 05. 2016. u 20:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U četvrtak je u SAD objavljeno opsežno istraživanje koje sa sigurnošću dovodi u vezu korištenje mobitela i nastanak tumora.

Eksperimenti koji su rađeni na laboratorijskim štakorima doveli su u vezu izloženst zračenju iz mobitela i nastanak tumora. 

Naučici su otkrili dvije vrste tumora kod mužjaka štakora koji su bili izloženi istoj vrsti radijske frekvencije koju emitiraju mobilni telefoni. Kod njih su pronađene ćelije tumora u mozgu i na srcu.

"Čak i vrlo mali porast učestalosti bolesti koje su rezultat izlaganja zračenju mogao bi imati široke posljedice na javno zdravlje, posebno imajući u vidu raširenu globalnu upotrebu mobitela među korisnicima svih dobnih skupna"; navodi se u izvještaju , piše Thedailybeast.

Vođa projekta Ron Melnick tvrdi da bi ovo trebalo značiti kraj izjavama koje tvrde da mobitelli nisu opasni po zdravlje.

Prije no što bacite svoj telefon u smeće, evo nekoliko savjeta kako umanjiti rizik: 

  • Mobitel držite što dalje od glave.
  • Koristite slušalice, ali one povezane žicom 
  • Koristite speakerphone
  • Prednost dajte porukama 
  • Izbjegavajte držati mobitel u džepu, već radije u torbici, a ako već morate u džepu, držite ga isključenog.

I kada kupujete mobitel, vodite računa da ima što niži SAR indeks (Specific Absorption Rate), što je količina  radijskih frekvencija koje apsorbuje tijelo.  Koliki je indeks aparata koji trenutno koristite provjerite na ovoj web stranici.

NEMA KOMENTARA