Kako produžiti svježinu cvijeća: Savjeti za očuvanje cvijeća, šta treba izbjegavati

0
Radiosarajevo.ba
Kako produžiti svježinu cvijeća: Savjeti za očuvanje cvijeća, šta treba izbjegavati
Foto: Pexels / Ilustracija

Postoji ozbiljan razlog zašto cvjećari čuvaju cvijeće u velikim frižiderima - niže temperature održavaju cvijeće duže svježim.

Ovaj trik možete iskoristiti i kod kuće, ali je bitno znati kako, na koliko dugo i koje cvijeće nikada ne smijete stavljati u hladnjak jer ćete napraviti više štete nego koristi.

Stavljanje cvijeća u frižider posebno je dobra ideja ako planirate napraviti aranžman sutradan ili neki od narednih dana. Možete staviti i vazu sa cvijećem (ako je veza visoka, možda ćete trebati izmaknuti jednu policu u frižideru).

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

Sjećanje na Sarajlije ubijene 1993. u Jukićevoj: 'Mjesto na kojem su prekinuti dječački snovi...'

U svakom slučaju, preporuka je da cvijeće u frižideru držite najmanje tri, a najviše 12 sati na temperaturi od četiri stepena, piše Dom i dizajn.

Najjednostavnije je da ga tamo pohranite tokom noći. Većina svježeg cvijeća imat će koristi od niske temperature.

Iznimka je ono koje dolaze iz tropskog pojasa poput orhideja ili anturiuma, jer njima da bi ostali svježi trebaju temperature više od četiri stepena.

Veoma je bitno i da ne stavljate voće poput jabuka, banana ili rajčice uz cvijeće. Oni proizvode puno etilena koji izaziva naglo ‘starenje‘ cvijeća, zbog čega će brže uvenuti.

Kad izvadite cvijeće iz frižidera, napravite svježe rezove na krajevima stabljika pod hladnom tekućom vodom i stavite ga na mjesto na koje želite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije