Kako pripremiti tijelo i duh za proljeće: Priroda kasni pa možemo i mi

Radiosarajevo.ba
Kako pripremiti tijelo i duh za proljeće: Priroda kasni pa možemo i mi
Ukoliko u čudu čitate naslov ovog posta i pitate se: “Hm… da nije malo zakasnila?”, potpuno ste u pravu. Proljeće “gazi” u svoj treći mjesec i ljeto nam je gotovo na pragu. Ali sve to – kalendarski.

Piše: Iza Razija Mešević-Kordić za Darlingitswunderbar.com

Zar vam se ne čini da i priroda kasni, darlings? Temperature su još uvijek prilično niske (osim možda posljednjih par dana). Vrijeme je nestabilno – kiša, malo sunca, pa vjetar, pa oblaci, pa kiša… Tako da… rekla bih da je moj “tajming” potpuno u skladu s ritmom ovogodišnjeg proljeća, jer ga ja još uvijek nekako čekam i spremam se za njega. Zato su ovi mali prijedlozi, kako napokon pustiti sunce, svjetlo i užitak dugih dana u vaše tijelo, duh i um pripremljeni kao podsjetnik za vas, ali i za mene, da iako pogled kroz prozor možda kaže jedno, proljeće je zaista već odavno tu i vrijeme je za promjene. Let’s do this!  

Tijelo

Maj je na izmaku, tako da je ovo krajnji momenat da uhvatite zadnji vagon zadnjeg voza za destinaciju zvanu “bikini body”. Stoga, trk na masaže, u teretane, na trčanje i sl.!

Zaista? Jeste li stvarno pomislili, darlings, da ovakve sugestije uistinu možete dobiti od mene? ;-) Umjesto njih, hajde da napravimo zajedno jedan mali test. Može? Prvo pitanje: Imate li bikini? Imate? Odlično! Drugo pitanje: Imate li “body”? Mislim… naravno da imate. Problem riješen! Bikini body je tu! A sada, nekoliko ozbiljnih prijedloga kako da ovog proljeća i ljeta budete zdraviji, imate više energije i regenerišete svoje tijelo.

1. Više “vodić” manje “sokić”

U zimskom periodu, naše tijelo jednostavno traži “hranu za utjehu”, a to podrazumijeva i napitke. Topla čokolada, kuhano vino, čaj s medom… A kada prođu hladni dani, samo se nastavi sa slatkim i gaziranim pićima – sokovima, industrijskim ledenim čajem i sl. Uz to, vrlo često se uopšte ne unosi dovoljno tekućine, već samo uz obroke. Da li ste znali da konzerva jednog gaziranog napitka sadrži preko 30 g šećera, a čaša ledenog čaja preko 20 g? Zato je moj prijedlog za proljetni detoks tijela više nego jednostavan – pijte vodu, darlings! Ujutro čim se probudite, popijte dvije čaše (ne prehladne – po mogućnosti čak mlake) vode. Možete je obogatiti i s malo iscijeđenog limuna. To će u trenu razbuditi vaš organizam! U toku dana, držite flašicu vode na radnom stolu, kako ne biste zaboravili da se redovno hidrirate. Vašem organizmu je dnevno potrebno od 1,5 do 2,5 litra vode – sve u zavisnosti od vaše tjelesne konstitucije i nivoa aktivnosti. Ja lično, dnevno pijem 2 litre, što je samo 8 čaša vode. Ništa lakše! Već nakon nekoliko dana hidriranja, osjetit ćete promjene na tijelu – bolje ćete spavati, koža će vam biti manje suha, biti ćete manje umorni… Vrijedi pokušati, zar ne? 

2. Zakotrljajmo stvari

Umjesto davanja novca na članarinu u skupim teretanama i frustriranja što gledate svoje patike u hodniku, na koje ste dali trećinu plate u vjeri da ćete tri puta sedmično sami ići na trčanje (a đonovi su im još uvijek čisti kao suza, predlažem da “zakotrljate stvari”. Proljeće i ljeto je vrijeme kao stvoreno za vožnju biciklom! A u međuvremenu su i lokalne vlasti u velikom broju gradova počele da kroz uspostavljanje zvaničnih biciklističkih staza i same podstiču ovaj vid transporta. Pored toga, ukoliko nemate vlastiti bicikl, postoji mogućnost i najma gradskih dvotočkaša, kao što je to npr. slučaj putem sistema Nextbike u Sarajevu ili Zagrebu. Planirajte nešto više vremena i zaputite se na posao, fakultet ili neku privatnu aktivnost biciklom. Otkrit ćete nove kutke, nova naselja, nove simpatične detalje vašeg grada, samo zato što ćete imati više vremena da razgledate okolinu dok vozite. Sigurna sam da će vam ovo prvi put pasti teško, ali da ćete već nakon premijerne vožnje jedva čekati novi dan da “osedlate” vaše novo prevozno sredstvo. 

3. Trk na pijacu

Kao što sam već gore spomenula, “hrana za utjehu” je fantastična stvar u zimskom periodu i čak i godi našem tijelu, no čim zemlja počne da se budi u proljeće, a tezge na pijaci da se pune zelenišem raznih vrsta i svježim voćem, vrijeme je da spustite komad pice i umjesto nje u ruku uzmete slasnu jagodu ili trešnju. Ako već gubite na pažnji, jer mislite da ću vas tjerati da kuhate – pogrešno! To ću da uradim u nekom drugom postu. Moj prijedlog za proljetni detoks tijela ne iziskuje ništa više od šetnje do štanda s voćem. Jedite voće za doručak uz zobene pahuljice ili jogurt, za užinu, umjesto deserta… Nije bitno da li su to višnje, kajsije, jagode, dinje, uskoro i lubenice… Pa čak i egzotično voće, koje nije s ovog podneblja, kao banane ili ananas, vašem će tijelu prijati više od komada kolača punog rafiniranog šećera. Vaše rezerve vitamina će se napuniti, a vi osjećati bolje i puni energije. WUNDERBAR!

Duh i um

Za razliku od tijela, koje za “proljetno pospremanje” zahtijeva da u njega unosimo hranjive stvari, kako bi se regenerisalo od zimskog sna, naš duh i um funkcionišu potpuno drugačije. Da bismo napravili njihov “detoks” , potrebno je da se ovog proljeća i ljeta oslobodimo što više stvari koje nas sputavaju i opterećuju. Svako od vas, darlings, sigurno zna koje su to stvari za njega. Ali ipak, mislim da ima i nekoliko “univerzalnih smetalica”, koje stoje na putu dubokog sna, mirnog disanja i generalnog osjećaja sreće. Ovdje su moji prijedlozi kako se osloboditi nekih od njih.

1. Koja je vaša riječ?

U toku zime “ušuškavamo” se, skupljamo, obuhvatamo rukama oko sebe, umotavamo u deke, a od svog tijela pravimo “perec”, kako bismo zadržali toplotu. Međutim ne zadržavamo samo nju – na taj način skupljamo i emocije i negativne misli. Kada dođe proljeće i mi se napokon “otvorimo i razmotamo”, dosta toga o čemu smo razmišljali, čime smo se bavili i šta nas je opterećivalo u toku zimskih dana ostane pohranjeno u nama. Teško nam je da se pokrenemo, da promijenimo nešto, za što smo u toku zime zaključili da nije dobro za nas. Neki to podvode i pod čuveni “proljetni umor”. Ono što nam u biti nedostaje je motivacija. Pokretač. Okidač. Stalni podsjetnik na naše ciljeve i želje.

Zašto ga ovog proljeća ne pronađete za sebe, darlings? Za neke od vas to će biti neka pjesma – ona što vas uvijek “digne iz mrtvih”. Za druge, pak, to je neki citat iz knjige u kojem pronalazite smisao i koji vas tjera na akciju. Ja sam ovog proljeća pronašla poseban način da se motivišem i to dajući odgovor na pitanje: “Koja je moja riječ?” – ona kojoj se uvijek vraćam, kada mislim da sam se malo izgubila na svom putu i kada mi je potreban podsjetnik da idem dalje i budem najbolja verzija sebe.

Budući da sam žena od mnogo riječi, u pitanju je bila kratka fraza, koja je spontano nastala i koju odskora nosim svakodnevno oko svog zgloba, a glasi “BE FREE”.

Koja je vaša riječ, darlings? Love, smile, breathe, faith… I zašto?

Podstičem vas da ovog proljeća pronađete svoju motivaciju i da je uvijek nosite sa sobom.

2. Digitalni detoks

Koliko puta dnevno provjeravate vaše profile na društvenim mrežama, kao npr. Facebooku ili Instagramu? Jednom? Pet? Deset? Trideset puta? Bez brige, darlings! Ja sam zadnja koja će upirati prstom u vas. Upravo zbog bloga vrlo često sam na društvenim mrežama u toku dana i ponekad primijetim… čak i neovisno o tome. Shvatim da sam pretjerala kada mi nedostaje koncentracije, kada postanem pomalo nemirna i kada se i u periodima odmora, kao npr. šetnji ili ručku, ulovim u tome, kako “vrtim” telefon po rukama. Ne, neću vam predlagati da izbrišete svoje profile. ;-

Umjesto toga pokušajte sljedeće – pratiti vrijeme koje provedete na društvenim mrežama ili mobilnom uređaju generalno. Vjerujte – taj podatak će vas osvijestiti! Ili pak blokirajte privremeno društvene mreže, kako im ne biste stalno pristupali. Za to možete koristiti mobilne aplikacije kao npr.Moment – Screen Time Tracker (iOS) ili Flipd (Android). Pored toga, ja sam odlučila i da idem na “hladno odvikavanje” jednom sedmično. Od početka kalendarske godine većinom sam jedan dan vikenda “offline”. Ali potpuno! Ugasim telefon i odložim laptop na 24 h. Prvih nekoliko puta činilo mi se da sam dobila neki očni tik od ovog ekstremnog digitalnog detoksa, ali u sada se tako radujem ovom kratkom vremenu u kojem uživam bez digitalnih ometača.

3. Dragi dnevniče

“Ko još od nas ima vremena da se bavi sa sobom?” Koliko često ste čuli takvu rečenicu, darlings? Vrlo je moderno biti stalno “u gužvi”, “joj ne znam gdje mi je glava”, “frka-trka” i sl. Jedina stvar, koja se na taj način može postići, jeste da se otuđite od samog sebe. Naravno, darlings – nije uvijek prijatno “čačkati i kopati” po dubinama svog uma i duha – ko zna šta možete izvući!  Ipak, jedino na taj način možete istinski realizirati ovaj proljetni “netjelesni detoks”. Zato je moj prijedlog da se vratite u svoje rane tinejdžerske dane i pred spavanje ili ujutro – pišete dnevnik. Pišite! Papir trpi! Šta vas opterećuje? Šta vam ne da mira? Šta želite? Šta vas je usrećilo? O čemu sanjate? Na takav način ćete sve čime se bave vaš duh i um ispustiti vani, rasteretiti se i ujedno zasigurno gledati na stvari koje vas zaokupljaju iz potpuno nove perspektive.

Najljepše bi bilo, kada biste ovaj dnevnik pisali uz ugašen telefon, flašu vode, posudu trešanja i s pogledom na vašu motivacijsku riječ, po mogućnosti u prirodi, npr. ispod nekog drveta, do kojeg ste se dovezli biciklom. 

Pa zar to ne zvuči primamljivo, darlings? Uživajte u ostatku proljeća!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije