Kako pravilno čuvati hljeb: Spriječite buđanje ovim jednostavnim trikom

0
Radiosarajevo.ba
Kako pravilno čuvati hljeb: Spriječite buđanje ovim jednostavnim trikom
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Hljeb je nezaobilazan dio većine domaćinstava, koristi se uz obroke, za sendviče i jednostavno ga je pripremiti.

Ipak, jedan od najčešćih problema je njegovo brzo kvarenje. Mnogi su frustrirani kada im se hljeb u nekoliko dana pretvori u pljesniv i mekan proizvod, ali, prema savjetima s društvenih mreža, postoji vrlo jednostavan trik koji može produžiti njegovu svježinu.

Anne-Claude, popularna autorica kulinarskih savjeta na društvenim mrežama, otkrila je da se tajna krije u običnoj kuhinjskoj krpi.

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje za Novu godinu

Prema njenim riječima, najbolji način za čuvanje hljeba jeste da se umota u prozračnu, čistu pamučnu krpu, a zatim odloži u kutiju za hljeb. Na taj način hljeb zadržava svježinu, a korica ostaje hrskava jer krpa upija višak vlage, ali i omogućava da hljeb „diše“.

Ako je hljeb već narezan, preporučuje se da se čuva tako da je strana koja je rezana okrenuta prema dolje, jer se tako sprječava sušenje. U slučaju da ste ispekli veću količinu, Anne-Claude savjetuje da višak hljeba zamrznete ako ga nećete pojesti u roku od dva do tri dana. Kada ga ponovo poželite jesti, dovoljno je da ga odmrznete preko noći i kratko podgrijete kako bi opet bio mekan i svjež poput tek pečenog.

Važno je i gdje se hljeb čuva. Stručnjaci upozoravaju da ga ne treba držati u blizini frižidera ili mašine za suđe, jer ovi uređaji proizvode toplotu i vlagu, što može dovesti do pojave plijesni. Idealno mjesto za hljeb je hladno, suho i tamno, dalje od direktne sunčeve svjetlosti i izvora topline.

Osim umotavanja u krpu, hljeb se može čuvati i u papirnim vrećicama, platnenim kesama ili lanenim oblogama koje omogućavaju laganu cirkulaciju zraka i sprječavaju da korica omekša. Za duže čuvanje, najbolje je koristiti zamrzivač, pri čemu hljeb treba pažljivo umotati u plastičnu foliju i foliju za zamrzavanje te označiti datum. Ovi jednostavni savjeti pomoći će da hljeb ostane svjež i ukusan mnogo duže nego što ste navikli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije