Kako prati garderobu u vrijeme COVID-19?

Radiosarajevo.ba
Kako prati garderobu u vrijeme COVID-19?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Fizička distanca i pranje ruku mogu zaštiti porodicu tokom pandemije COVID-19, a jedna od preventivnih mjera odnosi se na čistoću odjeće.

Novi soj koronavirusa je i dalje velika nepoznanica za naučnike širom svijeta. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih Američkih Država navodi da se zaraza prenosi kapljicama koje se izbacuju kašljanjem i kihanjem. Navodno, udaljenost od dva metra između osoba dovoljna je da bi se sačuvalo zdravlje, prenosi portal Index.

"Nakon povratka kući iz trgovina, s posla ili drugih javnih mjesta nema potrebe za brzim presvlačenjem. Zdrav razum mi govori da je ova mjera ekstremna. Odjeća nije mjesto na kojem se virus zadržava, osim ako je tkanina u stalnom kontaktu sa zaraženom osobom tokom dužeg razdoblja. Odjeća bolesne osobe može biti prenosnik bolesti", kazao je bivši direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a Robert Amler, objavio je Fox News.

Sigurno pranje odjeće

Kada je riječ o pranju odjeće tokom pandemije COVID-19, kućanstva u kojima žive članovi kod kojih je pronađen virus ili se sumnja na njegovu prisutnost mogu se držati ovih smjernica:

Nosite rukavice pri kontaktu s garderobom zaražene osobe. Rukavice za jednokratnu upotrebu bacaju se nakon završetka posla. Rukavice koje se koriste više puta ne smiju se upotrijebiti za obavljanje bilo kojeg drugog posla, osim dezinfekcije i čišćenja površina na kojima se potencijalno nalazi virus.

Ne istresajte prljavu odjeću jer je manja vjerojatnost da će se virus širiti putem zraka.

Odjeću bolesne osobe može se prati s garderobom zdravih ukućana. Prije postupka trebalo bi proučiti upute na etiketi garderobe i odabrati opciju perilice koja uključuje pranje na najvišoj dopuštenoj temperaturi. Potom se odjeća mora dobro osušiti.

Ruke moraju ostati čiste. Savjetuje se pranje odmah nakon skidanja rukavica. Ako se pri pranju prljave garderobe ne koriste rukavice, ruke nakon završenog posla moraju biti temeljito oprane sapunom i toplom vodom.

Važno je održavati čistoću korpe za odjeću. Nakon njihovog pražnjenja slijedi detaljna dezinfekcija. Stručnjaci savjetuju korištenje vreća za jednokratnu upotrebu ili jačih plastičnih vreća koje se mogu oprati, navodi Fox News.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije