Kako održati banane svježim i ukusnim? Savjet za dugotrajno čuvanje

0
Radiosarajevo.ba
Kako održati banane svježim i ukusnim? Savjet za dugotrajno čuvanje
Foto: Arhiv / Banane

Nema ništa gore od velike količine banana koje postanu trule, a da toga niste svjesni - pogotovo kada su cijene hrane visoke. Ali sada je popularni chef podijelio tajnu kako ih održati svježim sedmicama.

Banane su popularno voće u većini kućanstava - bogate su vlaknima, antioksidansima, vitaminom C, kalijem i magnezijem, pa su odličan dodatak zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Međutim, mogu brzo postati smežurane i smeđe, pa je važno pravilno ih pohraniti ako želite uživati u njima duže, smanjiti otpad hrane i uštedjeti novac.

Mnogi ljudi jednostavno ih stave u voćnu zdjelu ili ih objese na držač za banane, što može pomoći u sprječavanju oštećenja i ravnomjernijem sazrijevanju, a istovremeno oslobađaju kuhinjske ploče.

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Međutim, vrhunski kuhar je podijelio još jedan način da se osigura da traju još duže. Kupovina nekoliko zrelih i nekoliko zelenih banana je praktičan način da se osigurate da imate dovoljno za cijelu sedmicu i da ne morate stalno ići u trgovinu po nove. Ali profesionalni kuhar Peter Sidwell iz ima još jedan vrhunski savjet kako održati banane u savršenom stanju.

On tvrdi da, budući da im je potrebno toplo, svijetlo i vlažno okruženje da bi sazrijevale, najbolje ih je pohraniti na hladnom mjestu, dalje od izvora topline i kondenzacije, i provjeriti jesu li daleko od prozora jer će sunce ubrzati sazrijevanje. Također je najbolje izvaditi ih iz omota jer će celofan ubrzati proces.

Tvrdo kuhana jaja: Stavljate li ih u hladnu ili prokuhalu vodu? Razlika je velika

Tvrdo kuhana jaja: Stavljate li ih u hladnu ili prokuhalu vodu? Razlika je velika

Kada su dostigli željenu zrelost, možete ih staviti u frižider, a Peter preporučuje korištenje posebne vrećice za čuvanje u frižideru. Rekao je: "Preporučujem korištenje vrećice za očuvanje banana ako želite čuvati banane u frižideru. Poliesterske vrećice pomoći će održati vaše banane svježima do dvije sedmice, " Ne brinite ako im koža postane smeđa u frižideru, okus neće biti pogođen."

Upozorava ljude da ih ne stavljaju u frižider dok ne sazru onako kako vam se sviđa jer će "ostati tvrde i bezukusne". Također upozorava da budu oprezni pri pohrani s drugim voćem jer će i banane i drugi komadi brže sazrijeti zbog plina koji ispuštaju.

Objasnio je: "Banane zapravo otpuštaju plin nazvan etilen iz svojih peteljki koji ih sazrijeva i okolno voće, čineći ih brže pokvarenima. Jabuke, kruške i lubenice posebno su osjetljive na ovaj plin, pa je najbolje čuvati banane odvojeno od ostalog voća."

Još jedan način da se to spriječi je zamotati peteljke u plastiku ili aluminijsku foliju kako bi se pokušao zadržati etilen i time još više usporiti sazrijevanje.

Svi koji imaju djecu znat će da često žele samo pola banane, pogotovo ako jedu veliku. Međutim, nakon što je otvorena i izložena vanjskom zraku, brzo oksidira i postaje smeđa. Ali umjesto da je odbacite, postoji način da je sačuvate za kasnije.

Nemojte bacati vrećice silica gela: Imaju sedam korisnih funkcija za koje sigurno ne znate

Nemojte bacati vrećice silica gela: Imaju sedam korisnih funkcija za koje sigurno ne znate

Peter kaže da jednostavno iscijedite malo limunovog soka preostaloj polovici, što će smanjiti pH vrijednost. Zatim je zamotajte u prozirnu foliju kako biste odbili zrak od voća i usporili proces oksidacije.

Također je moguće smrznuti banane i one će se dobro čuvati do šest mjeseci, iako će prvih troje biti najbolji okus. Ako planirate na taj način ih pohraniti, Peter savjetuje da ih ogulite unaprijed, što će pomoći da ne postanu previše gnjecave i ubrza postupak odmrzavanja kad ih želite koristiti, piše Mirror.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije