Kako odabrati drvo za ogrijev? Ovu grešku nemojte nikada napraviti jer će vas skupo koštati
Grijanje drvetom u hladnim zimskim mjesecima može značajno utjecati na proračun mnogih kućanstava. Odabir pravog drva ili peleta ključno je za uštedu novca, a nekoliko faktora treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja.
Kvaliteta drva ocjenjuje se prema čvrstoći, vlažnosti i količini kore. Da bi drvo imalo visoku kalorijsku vrijednost, što utječe na njegovu kvalitetu kao ogrjevnog materijala, vlaga ne smije prelaziti 20 posto.
Sušenje drva pet do šest mjeseci prije sezone grijanja doprinosi postizanju optimalne vlažnosti.
Dodik najviše sankcionisan političar u regionu: Koje posljedice ima za BiH?
Važno je napomenuti da čvrstoća drva igra ključnu ulogu u učinkovitosti sagorijevanja. Na primjer, kubni metar bukve ima 30 posto veću kalorijsku vrijednost od mnogih četinjača. Meka drva poput jele, smreke, bora ili čempresa ne preporučuju se kao glavno drvo za ogrjev jer sadrže visok postotak smole, što rezultira nižom kalorijskom vrijednošću.
Također, spaljivanjem ovih drva stvara se puno dima, što može prljati dimnjak. Preporučuje se njihovo korištenje samo za potpalu.
Savjeti za brzo odzračivanje radijatora i održavanje topline tokom zimske sezone
Najbolje vrste drveta za ogrjev uključuju hrast, bukvu, bagrem i grab. Njihova čvrstoća osigurava visoku kalorijsku vrijednost, minimalnu količinu dima i dugotrajno zadržavanje topline, piše Dom i dizajn.
Ova pravila vrijede i za pelete – ukoliko sadrže većinski neko od navedenih drva, pružit će dugotrajno i kvalitetno sagorijevanje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.