Kako napraviti savršen tost sa sirom: Evo u čemu je tajna
Iako djeluje kao jedno od najjednostavnijih jela, tost sa sirom može biti mnogo ukusniji i kremastiji ako se pripremi na pravi način.
Naime, mnogi prave grešku tako što sir prebrzo zagriju, što može dovesti do odvajanja masnoće i stvaranja neprivlačnog, masnog sloja.
Kuharica i autorica kulinarskog bloga "Elizabeth's Kitchen Diary", Elizabeth, podijelila je jednostavan trik koji poboljšava klasični recept sve što vam treba jeste malo mlijeka. "Tajna je u tome da naribani sir pomiješate s mlijekom i ostavite da upije prije nego ga stavite na prethodno tostirani hljeb", kaže Elizabeth.
Udruženje generala BiH: Cijenimo Bećirovićeve aktivnosti s ciljem zaštite i afirmacije države
Dodavanje mlijeka pomaže siru da se topi ravnomjernije i sporije, čime se sprječava da postane gumast, tvrd ili masan. Osim toga, laktoza u mlijeku doprinosi ljepšem, zlatno-smeđu boji istopljenog sira, što ga čini još primamljivijim na tanjiru.
Priprema je vrlo jednostavna: pomiješajte 200 grama naribanog cheddar sira s 80 ml punomasnog mlijeka. Hljeb lagano prepecite s obje strane u rerni zagrijanoj na srednje visoku temperaturu, zatim preko stavite smjesu sira i mlijeka i vratite u rernu dok se sir ne otopi i dobije zlatnu koricu.
Po želji, tost možete obogatiti dodacima poput sjeckane šunke, paradajza, kobasice ili nekoliko kapi Worcestershire sosa. Ovaj mali trik ne samo da poboljšava teksturu i ukus, već vam omogućava da uživate u savršenom tostu sa sirom svaki put.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.