Kafa sa sirom: Neobični napitak koji Šveđani piju za energiju, više snage i bolju koncentraciju
Navodno je polunomadski narod Sami otkrio kombinaciju kafe i sira tokom svojih putovanja kako bi nadoknadio manjak natrijuma i dovoljno se zagrijao za kretanje kroz hladne predjele.
Naziv najvjerovatnije potiče od upijajuće sposobnosti ove vrste sira, koja mu omogućava da već poslije nekoliko minuta natapanja upije iznenađujuće mnogo ukusa kafe, prenosi Dnevnik.
Sunđerasta tekstura možda neće svakome prijati, ali Šveđanima i Fincima je po ukusu.
Bosna i Hercegovina saznala potencijalne rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu
Leipäjuusto je primjetno slađi od klasičnih sireva, pa dodavanjem nekoliko komadića u šolju kafe postiže se sličan efekat kao kad se dodaje pavlaka, mlijeko ili šećer.
Kako je nastala?
Razbuđivanje pomoću kaffeosta duboko je ukorijenjeno u kulturi uzgajivača irvasa sa sjevera Švedske i Finske. Navodno je polunomadski narod Sami otkrio ovu kombinaciju kafe i sira tokom putovanja, kako bi nadoknadio manjak natrijuma i dovoljno se zagrijao za kretanje kroz hladne predjele.
Iako se mnogima spoj kafe i sira možda ne čini idealnim, u Skandinaviji popularnost kafe dosta raste, prenosi Dan.
Specijalizovani kafići eksperimentišu s različitim vrstama sireva i mlijekom irvasa, pa ako vas put nanese na sjever Evrope – možda vrijedi probati.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.