Kako dinstati luk, a da ne usmrdite cijelu kuću? Trik je u ovome
![Kako dinstati luk, a da ne usmrdite cijelu kuću? Trik je u ovome](https://storage.radiosarajevo.ba/article/555155/871x540/kuhinja-kuhanje-vecera-par-sreca-pexels.jpg?v1722331615)
Zbog mirisa koji se oslobađa tokom dinstanja, priprema jela koja u sebi sadrže luk nije baš omiljena.
Prilikom dinstanja dominiraće miris luka, koji će se uvući u cijelu kuću, kosu i garderobu.
Glavni krivac neprijatnih mirisa je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade. Ipak, postoji način pomoću kojeg se neprijatan miris može izbjeći.
![Novi detalji avionske nesreće u Torontu: Povrijeđeno osam osoba](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579259/300x185/avion-toronto-februar-2025-screenshot-x.jpg?v1739828924)
Novi detalji avionske nesreće u Torontu: Povrijeđeno osam osoba
Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka jeste soda bikarbona.
Nakom sjeckanja luka, potrebno je spustiti ga u tavu sa zagrijanim uljem i jednog kafenom kašičicom sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količini luka, više od pola kg, potrebno je dodati supenu kašiku sode. Luk dinstati kao i inače.
Još jedna dobra stvar jeste što će se luk zgusnuti, te će biti lakši za varenje. Također, moguće je izbjeći upotrebu zaprške, jer će soda bikarbona lijepo zgusnuti luk i postići isti efekat kao zaprška, piše Krstarica.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.