Kako dinstati luk, a da ne usmrdite cijelu kuću? Trik je u ovome

6
Radiosarajevo.ba
Kako dinstati luk, a da ne usmrdite cijelu kuću? Trik je u ovome
Foto: Pexels / Ilustracija

Zbog mirisa koji se oslobađa tokom dinstanja, priprema jela koja u sebi sadrže luk nije baš omiljena.

Prilikom dinstanja dominiraće miris luka, koji će se uvući u cijelu kuću, kosu i garderobu.

Glavni krivac neprijatnih mirisa je oslobađanje sumpora iz luka, do kojeg dolazi prilikom termičke obrade. Ipak, postoji način pomoću kojeg se neprijatan miris može izbjeći.

Aldin Huskić o Schmidtovoj odluci za NUB: "Optimistični smo, sad je na vlastima da urede Zakon"

Aldin Huskić o Schmidtovoj odluci za NUB: "Optimistični smo, sad je na vlastima da urede Zakon"

Glavni saveznik u borbi protiv jakog mirisa luka jeste soda bikarbona.

Nakom sjeckanja luka, potrebno je spustiti ga u tavu sa zagrijanim uljem i jednog kafenom kašičicom sode bikarbone. Ukoliko se radi o većoj količini luka, više od pola kg, potrebno je dodati supenu kašiku sode. Luk dinstati kao i inače.

Još jedna dobra stvar jeste što će se luk zgusnuti, te će biti lakši za varenje. Također, moguće je izbjeći upotrebu zaprške, jer će soda bikarbona lijepo zgusnuti luk i postići isti efekat kao zaprška, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije