Kako da užitak bude potpun: Ovako ćete kafi poboljšati okus

0
Radiosarajevo.ba
Kako da užitak bude potpun: Ovako ćete kafi poboljšati okus
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Da mnoge ljude dnevna šalica kafe je neophodna i nikada je neće preskočiti. Dok neki vole dodatnu energiju koju dobivaju od kofeina, drugi samo vole njezin okus i aromu. Osim toga, kafa zapravo ima mnogih prednosti. Njezina zrna bogata su antioksidansima, koji mogu pomoći podići razinu energije, ali i očuvati zdravlje mozga.

Kako biste još više dobili od svoje kafe, evo nekoliko načina kako poboljšati njezin okus i izvući dodatne zdravstvene beneficije, prenosi MindBodyGreen.

Pravilno čuvajte zrna

Iako to možda neće utjecati na zdravlje, način skladištenja zrna kafe sigurno može utjecati na okus. Osnivačica i izvršna direktorica kompanije Kahawa 1893 i uzgajivačica kave, Margaret Nyamumbo, otkriva:

"Kisik, vlaga i svjetlost neprijatelji su svježine kafe, pa ju držite podalje od ovih elemenata."

Da biste izbjegli ova tri elementa, svježa zrna kafe čuvajte u nepropusnoj, neprozirnoj posudi.

Kupite tamno pržena, svježa zrna 

Nutricionistički psihijatar Uma Naidoo, MD, preporučuje kupovinu tamno pečenih zrna kafe za očuvanje zdravlja mozga. U usporedbi s laganim ili srednjim pečenjem, tamno pečena zrna obično imaju najniže nivoe akrilamida.

"Akrilamid, kemijska tvar koja nastaje pečenjem zrna kafe, može inhibirati neurotransmisiju, uništiti dopaminske neurone i povećati oksidativni stres - objašnjava Naidoo.

Sameljite zrna kafe prije svake pripreme

Kupnja cjelovitih zrna i svakodnevno svježe mljevenje najbolji je način za optimizaciju okusa kave.

"Mljevena kafa brzo gubi okus, u osnovi je ustajala dok dođe do vas - kaže Nyamumbo.

Dok cijela zrna dulje zadržavaju svoj okus, produžujući vijek trajanja kave.

Neka bude hladna

Hladna kafa ima oko 65 posto manje kiselosti od uobičajene vruće kafe, kaže registrirani dijetetičar Nour Zibdeh. To može olakšati rad crijeva i olakšati konzumaciju kave osobama s refluksom kiseline. No hladna kafa ne znači da je morate piti hladnu, to se odnosi samo na proces proizvodnje. Kafvu uvijek možete zagrijati nakon procesa proizvodnje.

Pokušajte s mikrodoziranjem

Umjesto da popijete dvije pune šoljice kafe rano ujutro stručnjaci preporučuju mikrodoziranje kofeina, odnosno ispijanje jedne šoljice tokom cijelog dana. Proces pomaže eliminirati pad energije popodne te nervoze, a umjesto toga daje vam malo pojačanja tijekom dana. Potrebno je oko 60 do 100 mg kofeina da bi se postigla optimalna energetska zona, pa mikrodoziranje može pomoći u održavanju i izgradnji te energije tijekom vremena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije