Super trikovi: Kako da cipele uvijek lijepo mirišu

Radiosarajevo.ba
Super trikovi: Kako da cipele uvijek lijepo mirišu
Foto: Pixabay.com / Ilustracija / Obuća

Niko ne voli neprijatne mirise obuće, a mi vam donosimo sedam trikova kako ih možete ukloniti.

Soda bikarbona

Soda bikarbona ima široku primjenu u domaćinstvu, tako da nećete pogriješiti ako se i u ovom slučaju opredijelite za nju. Ima sposobnost da otkloni fleke i mrlje, ali također može da upija vlagu i neprijatne mirise. 

Po jednu kašiku sode bikarbone stavite u svaku cipelu. Rasporedite je duž čitavog gazišta i sa strane, i ostavite da odstoji preko noći.

Puder za bebe

Baby puder djeluje na isti način kao soda bikarbona. Upija vlagu i na taj način smanjuje neprijatan miris.

Malu količinu nanesite u tankom sloju na unutrašnjost svake cipele, i pustite da odstoji preko noći. Druga opcija je da puder nanesete na stopala prije obuvanja.

Trik za eliminisanje bakterija

Bilo bi poželjno i korisno da u kući uvijek imate malo žalfije i lavande. To su dvije biljke koje jako dobro prikrivaju i otklanjaju mirise.

U svaku cipelu stavite nekoliko listova žalfije i nekoliko grančica lavande. Nakon toga obuću iznesite na terasu ili prozor na svjež zrak preko noći.

Narandža, limun ili grejpfrut

Još jedan vrlo prost trik. Kora ovih voćki vam može poslužiti da otklonite neprijatan miris obuće. Potrebno je da je stavite u cipele, ostavite preko noći da odstoji, i cipele će biti kao nove.

Eterično ulje čajnog drveta

Među eteričnim uljima sa dezinfekcionim dejstvom, nesumnjivo je najefikasnije eterično ulje čajnog drveta. Možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili u bolje snabdjevenim parfumerijama.

Dva puta sedmično nakapajte po nekoliko kapljica na gazište cipele. Na taj način eliminisaćete neprijatan miris i bakterije.

Potražite pravi uzrok 

Svi znamo da neprijatan miris obuće nastaje zbog znojenja stopala. Međutim, vjerovatno ste nekad primijetili da vam sva obuća ne miriše isto. To je zbog vrste uložaka u cipelama. Manje kvalitetni ulošci upijaju znoj i zadržavaju ga, i tako pospješuju razmnožavanje bakterija i gljivica.

Ukoliko primijetite da se neprijatan miris u vašoj obući lako i brzo stvara, a teško otklanja, promijenite uloške. Ukoliko to nije moguće, možete kupiti specijalne uloške koji sprječavaju nastanak bakterija i neprijatnog mirisa.

Redovno održavajte higijenu stopala

Probajte da ne nosite svakog dana zatvorenu obuću. To je loše po zdravlje stopala i povećava stvaranje neprijatnog mirisa.

Kada dođete kući, preobujte se i ostavite obuću da se proluftira.

Nije bitno da li vam je obuća kvalitetna ili ne, svejedno će upijati neprijatan miris. Prema tome, poželjno je da održavate i higijenu svoje obuće. Čistite obuću svakoga dana, spolja i iznutra. Vlažnom krpom i deterdžentom za odjeću očistite unutrašnjost obuće. Zatim prebrišite suhom krpom, i po potrebi prosušite blagim, hladnim fenom, piše Zdravisimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije