Kako brzo i lako otkloniti miris bijelog luka s ruku
Bijeli luk je nezaobilazan dodatak gotovo svakom jelu. Daje mu posebnu aromu, specifičan šmek i uz to je zdrav. Ali... naravno da postoji neko ali!
Često nam je naporno i dosadno da ga ljuštimo i da se poslije oslobađamo mirisa ovog povrća koje kao da nam se uvuče pod kožu. Srećom postoji jednostavan trik za ovo.
Mirisa koji ostaje na prstima nakon čišćenja bijelog luka može da se ukloni vrlo jednostavno, sve što vam treba jeste malo kokosovog ulja. Nakon što ste narezali sav bijeli luk, dobro utrljajte kokosovo ulje u dlanove i oko prstiju pa ruke potom isperite mlakom vodom.
Od remek-djela do sprdnje: Nastavak "Jokera" je potpuni promašaj, a evo i zbog čega
Ako želite da se riješite mirisa koji ostaje nakon što jedete bijeli luk onda je rješenje svježi peršun. U njemu se nalazi visoka koncentracija klorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One se počinju razvijati nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha. Peršun je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna bijelog ili pak crnog luka. Osim peršuna, pomažu i svježa menta, bosiljak i ružmarin, piše Noizz.rs.
Ukoliko vam za neko jelo treba puno bijelog luka, tad će vam posao ubrzati trik s vrućom vodom. Razdvojite glavicu češnjaka na češnjeve, stavite ih u posudu i prelijte vrućom vodom. Ostavite da stoji minut, izvadite ih iz vode i uklonite ljusku.
Tu je još jedna metoda jednostavnog ljuštenja bijelog luka koju koriste mnogi poznati kuvari. Čen bijelog luka stavite na dasku i zgnječe ga bočnom stranom noža. Najprije se čuje zvuk pucketanja, a potom se ljuska odvoji i lakše ju je ukloniti.
Postoji još jedan odličan trik objavljen na Twitter, isto jako zgodan ako morate da oljuštite veću količinu luka. Uzmite cijeli čen u jednu ruku i mali nož u drugu pa vadite očišćene režnjeve kako je pokazano u videu.
Inače, sjeckate li bijeli luk pre dodavanja u jela, time ne dobijate najbolje iz tog prirodnog antibiotika. Istraživanja pokazuju da je znatno bolje drobiti ili gnječiti bijeli luk te ga ostaviti da stoji desetak minuta prije korišćenja u jelu, jer se na taj način lakše otpušta enzim alicin koji deluje na prevenciju srčanih bolesti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.