Kako bi bile odgovorne i zrele: 10 navika koje trebate steći do 30. godine

Radiosarajevo.ba
Kako bi bile odgovorne i zrele: 10 navika koje trebate steći do 30. godine
Foto:IMDb / Natalie Portman/Ilustracija

Iako smo po zakonu svi odrasli kad navršimo 18 godina i postanemo punoljetni, mentalno većina ljudi odraste tek s punih 30 godina, mišljenja su mnogobrojni stručnjaci.

Kako bi se s odgovornošću i životom odrasle, zrele osobe što lakše nosili i snalazili evo koje su to navike koje bi svaka žena trebala steći do 30. rođendana.

Dnevna rutina šminkanja

Svakoj ženi život u tridesetima bit će puno jednostavniji ako ima jutarnju rutinu šminkanja koja ne traje dugo. U tim godinama trebali biste znati koje boje vam stoje i kakva dekorativna kozmetika paše vašoj koži, piše portal Zadovoljna.hr.

Frizura za svaki dan

Isto kao i sa šminkom, do ulaska u četvrto desetljeće života žene bi trebale znati koja frizura im najbolje stoji. Svakodnevica će biti puno lakša ako imate "razrađenu" dnevnu frizuru kao i onu za večer i svečanije prilike.

Rutina njege kože

Vrijeme je da počnete obraćati pažnju na sitne, ali i izraženije bore. Zakon je da lice svaku večer prije odlaska na počinak treba očistiti i nahraniti hidratantnom kremom.

Pravilan raspored spavanja

Sad kad ste "velika djevojka" trebali biste se oprostiti od besanih noći, "preživljavanja" radnog dana nakon samo četiri sata sna, ostajanja budnima do kasnih sati. Na spavanje idite u normalno vrijeme, budite se ranije i pazite da odspavate preporučenih sedam do osam sati.

Redovna tjelovježba

Nakon što "prevalimo" tridesetu metabolizam se počne usporavati zbog čega bi redovna tjelovježba trebala postati dio rutine. Ne samo zbog održavanja linije već i zdravlja srca i sveukupnog fizičkog zdravlja.

Planiranje finansija

Redovno plaćanje računa, kredita i razumno trošenje novca dio su svijeta odraslih. Koliko god vam je to moguće, ono što zaradite trebali biste rasporediti da vam traje do iduće plaće.

Imati izabranog ginekologa

Svaka žena koja uđe u tridesete trebali bi imati izabranog ginekologa i jednom godišnje odlaziti na PAPA pregled što je dio osnovne zdravstvene zaštite žene. Također bi trebala općenito paziti na zdravlje i otići doktoru ako primijeti da nešto ne valja, a ne čekati da prođe samo od sebe.

Imati zdravu "vezu" s mobitelom

To znači da biste trebali znati kad treba odložiti mobitel, a ne ga koristiti automatski, na primjer pregledavajući društvene mreže kad vam je dosadno. Pročitajte knjigu na suncu, otiđite na ručak s prijateljicama i budite prisutni u vlastitom životu.

Znati što želite i što ne želite u vezama

To vrijedi i za prijateljske i za intimne veze. Do 30. godine trebate naučiti što želite, što ne želite i na kakve ste kompromise spremni.

Voljeti samu sebe

Naučiti voljeti samu sebe najveća je ljubav koju možete osjetiti. Voljeti samoga sebe znači gledati život iz potpuno nove, bolje perspektive. S 30 godina zaslužili ste da sami sebi budete na prvom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije