Kada prestati piti alkohol? Doktor preporučuje tačne godine kada prestati sa konzumacijom

3
Radiosarajevo.ba
Kada prestati piti alkohol? Doktor preporučuje tačne godine kada prestati sa konzumacijom
Foto: Pexels / Posljedice pretjerivanja

Ako već razmišljate o prestanku konzumiranja alkohola, ovaj doktor će vam reći kada je idealno to učiniti. 

Svi znamo da alkohol nema baš najbolji odraz na zdravlje i njegove posljedice tek počnemo osjećati kada ostarimo. Ako već konzumirate alkohol, ovaj ekspert vam otkriva kada je najbolje vrijeme za prestanak konzumiranja istog.

Kao prvi razlog navodi se to da alkohol znatno doprinosi u razvijanju demencije. Udruženje za oboljele od Alzheimerove bolesti je također reklo da istraživanje pokazuje da alkohol isto tako utiče na razvitak Alzheimerove bolesti.

Teška nesreća u BiH: Povrijeđeno sedam osoba

Teška nesreća u BiH: Povrijeđeno sedam osoba

Konzumiranje alkohola direktno utiče na dio mozga koji se zove Bijela materija što direktno sprječava vaš mozak da funkcionišete normalno.

Dr. Richard Restak, autor knjige How to Prevent Dementia: An Expert’s Guide to Long-Term Brain Health je opisao alkohol kao direktan neurotoksin koji uništava osnovne funkcije mozga

Rekao je da ljudi koji piju sebe zapitaju zašto piju i ako je odgovor zato što me alkohol smiruje onda to znači da ste u nekom problemu i da trebate prestati piti jer to nije rješenje.

Rani znak Alzheimerove bolesti može se uočiti i prilikom parkiranja automobila

Rani znak Alzheimerove bolesti može se uočiti i prilikom parkiranja automobila

"Strogo preporučujem da ako imate 65 godina ili ako ste stariji da pod hitno prestanete sa konzumacijom alkohola". Rekao je Doktor Restak.

Rekao je da čak postoji vrsta demencije koja je direktno povezana sa alkoholom.

Udruženje za oboljele od demencije u Velikoj Britaniji je reklo da je oštećenje mozga povezano sa alkoholom koji je konzumiran prekomjerno i duži period. Može biti izazvano od raznih faktora, a neki od njih su toksični efekat na nervni sistem ili oštećenje krvnih sudova.

Prestanak konzumiranja alkohola nije dovoljno kako bi bili skroz zdravi. Potrebno je i izbjegavati konzumiranje nikotina, pretilosti, stresa i mnogih drugih faktora, piše Lad Bible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije