Nakon ovog snimka više nećete piti alkohol na prazan želudac: Evo šta se dešava u organizmu

0
Radiosarajevo.ba
Nakon ovog snimka više nećete piti alkohol na prazan želudac: Evo šta se dešava u organizmu
Foto: Pexels / Doček Nove godine s prijateljima

Iako se možda osjećate kao da ste na vrhuncu svijeta dok pijete na prazan želudac, istina je da to nije ni zdravo ni pametno.

Pijenje bez ikakve hrane u trbuhu ne samo da otvara vrata za potencijalne greške i buduće mamurluke, već i izlaže vaše tijelo nepotrebnom stresu. Iako su nas svi u našem okruženju uporno podsjećali da je važno ne kretati u noć bez prethodnog obroka, još uvijek postoje oni koji smatraju da mogu provesti cijeli dan u potrošnji alkohola bez ikakvog jela.

U tom kontekstu, možda bi bilo korisno sjesti i pogledati video koji je Institut za ljudsku anatomiju nedavno podijelio na internetu - i koji bi mogao izazvati mučninu, ali je itekako informativan.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Ovaj privatni laboratorij iz Salt Lake Cityja, Utah, fokusiran je na edukaciju o ljudskoj anatomiji i funkcioniranju naših tijela, često dijeleći jezive, ali informativne snimke s dijelovima ljudskih leševa kako bi nam prikazali unutrašnje strukture.

Jedan od osnivača Instituta, Jonathan Bennion, nedavno je na YouTubeu podijelio video u kojem detaljno opisuje šta se događa kada pijemo alkohol na prazan želudac - a rezultat je prilično neugodan.

@howitliterallyworks

That can’t be right…😳 #howitworks #howitsmade #alcohol

♬ original sound - How It Works ⚙️

Iako je uznemirujuće gledati kako ruka gumenog rekvizita prolazi kroz stvarni ljudski želudac, Bennion pruža naučno utemeljeno objašnjenje. Kad alkohol uđe u naš želudac, odmah počinje putovanje prema našem krvotoku. Ako nemamo ništa u želucu što bi ga usporilo, alkohol će brzo proći u tanko crijevo, gdje se najbrže apsorbira.

Ukratko, bez hrane u trbuhu, alkohol se brzo apsorbira, što može dovesti do neželjenih posljedica. Zato prije nego što se upustite u noćnu avanturu, nemojte zaboraviti napuniti trbuh hranom - to će vam pomoći usporiti apsorpciju alkohola i spriječiti potencijalne neugodnosti, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije