Jutro poslije "najluđe noći": Evo kako se izboriti s mamurlukom

0
Radiosarajevo.ba
Jutro poslije "najluđe noći": Evo kako se izboriti s mamurlukom

Ispratili smo staru godinu, a mnogi su dolazak 2021. zalili ponekom “čašicom”.

Ali šta kad pretjerate?

Posljedice pretjeranog konzumiranja alkohola zasigurno ćete osjetiti jutro poslije. Predlažemo vam nekoliko načina kako da se riješite mamurluka nakon burne novogodišnje noći, prenosi Zadovoljna. 

Hrana 

U borbi protiv mamurluka osnovnu ulogu igra hrana, pa vam je tako potrebno nešto što će vam dati energiju. Zato se preporučuju žitarice u bilo kojem obliku, a također su preporučljivi krompir, koji će pokrenuti rad jetre, kao i meso koje će organizmu obezbijediti proteine. Izbjegavajte začinjenu i ljutu hranu, ona će vam samo pojačati mučninu. 

Najbolji “narodni lijek” je naravno rasol. Ovaj napitak osvježava, ima dosta C vitamina, ali se ne smije pretjerivati, dovoljno je uzeti čašu-dvije. 

Tečnost 

Postoji stara izreka “ko večera alkohol, doručkuje vodu”. Alkohol je najveći krivac dehidracije koja iscrpljuje vaše tijelo, a to ćete najbolje nadoknaditi unošenjem što više vode u organizam. 

Ako spadate u grupu onih koji s teškoćom piju “čistu” vodu, a posebno na prazan želudac, u čašu ubacite tabletu šumećeg multivitamina ili iscijedite pola imuna (bez šećera). Također, možete popiti i čašu cijeđenog voćnog soka ili soka od paradajza.

 Svjež zrak 

Svjež zrak je također dobro rješenje za mamurluk, pa vam stručnjaci preporučuju šetnju. Također, on će vam svakako razbistriti misli, a šetnja će pokrenuti i vaše mišiće, što je za oporavak vašeg tijela vrlo bitno. 

Šta izbjegavati? 

Ako ste jutro nakon burne noći mislili da započnete na uobičajen način – šoljicom kafe, u nadi da će vam razbistriti glavu i odagnati mučninu, stručnjaci savjetuju da izbjegnete ovaj ritual. Kofein dodatno dehidrira vaše tijelo. Gazirana pića također nisu rješenje jer sadrže dosta šećera, pa će vas samo dodatno uspavati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije