Jugoslovenski kolač je starinska, ukusna i jeftina slastica: Svaka domaćica je znala ovaj recept
Ovaj jednostavni kolač s jabukama i pudingom ušao je u modu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a danas je pomalo zaboravljen. Nikada nije dobio konkretan naziv, pa je ostao upamćen kao "Jugoslovenski kolač".
Bez ovog kolača nije moglo da prođe slavlje u bivšoj državi. Pravi se od jednostavnih sastojaka, a savršeno je osvježavajući i ukusan.
Sastojci:
- 5 jaja
- 7 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kg jabuka
- 200 gr šećera
- 2 kesice pudinga od vanile
- 2 kesice šlaga
Priprema:
Pet jaja umutiti sa sedam kašika šećera. Na kraju lagano umiješati pet kašika brašna pomiješanih s praškom za pecivo. Peći u podmazanom i pobrašnjenom plehu, u rernu prethodno ugrijanu na 180 stepeni (160 ako je rerna na vrući zrak), dok ne porumeni. Pečeni patišpanj ostaviti da se ohladi, a za to vrijeme pripremiti nadjev.
Intervju | Adelisa Saračević, mezzosopranistica: "Lik Grubače je bio motivacija za pripremu opere"
Kilogram jabuka oljuštiti, očistiti od sjemenki i isijeći na kockice. Sipati u lonac s 900 ml vode i 200 gr šećera i staviti da se kuha nekoliko minuta na laganoj vatri. Potom izvaditi jabuke i ostaviti da se prohlade, pa ih rasporediti po patišpanju.
U međuvremenu, 100 ml vode razmutiti s dvije kesice pudinga, uliti u vodu u kojoj su se kuhale jabuke, pa skuhati. Dok je još vruć, preliti puding preko jabuka, i ostaviti da se stegne na hladnom mjesto. Ohlađen kolač premazati umućenim šlagom.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.