Jugoslovenski kolač je starinska, ukusna i jeftina slastica: Svaka domaćica je znala ovaj recept

0
Radiosarajevo.ba
Jugoslovenski kolač je starinska, ukusna i jeftina slastica: Svaka domaćica je znala ovaj recept
Foto: Espreso.rs / Jugoslovenski kolač s jabukama i pudingom

Ovaj jednostavni kolač s jabukama i pudingom ušao je u modu sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a danas je pomalo zaboravljen. Nikada nije dobio konkretan naziv, pa je ostao upamćen kao "Jugoslovenski kolač".

Bez ovog kolača nije moglo da prođe slavlje u bivšoj državi. Pravi se od jednostavnih sastojaka, a savršeno je osvježavajući i ukusan.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kg jabuka
  • 200 gr šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 2 kesice šlaga

Priprema:

Pet jaja umutiti sa sedam kašika šećera. Na kraju lagano umiješati pet kašika brašna pomiješanih s praškom za pecivo. Peći u podmazanom i pobrašnjenom plehu, u rernu prethodno ugrijanu na 180 stepeni (160 ako je rerna na vrući zrak), dok ne porumeni. Pečeni patišpanj ostaviti da se ohladi, a za to vrijeme pripremiti nadjev.

Priča jednog Bosanca: Kako je bez dana radnog staža došao do kuće od 1.200.000 eura u Njemačkoj

Priča jednog Bosanca: Kako je bez dana radnog staža došao do kuće od 1.200.000 eura u Njemačkoj

Kilogram jabuka oljuštiti, očistiti od sjemenki i isijeći na kockice. Sipati u lonac s 900 ml vode i 200 gr šećera i staviti da se kuha nekoliko minuta na laganoj vatri. Potom izvaditi jabuke i ostaviti da se prohlade, pa ih rasporediti po patišpanju.

U međuvremenu, 100 ml vode razmutiti s dvije kesice pudinga, uliti u vodu u kojoj su se kuhale jabuke, pa skuhati. Dok je još vruć, preliti puding preko jabuka, i ostaviti da se stegne na hladnom mjesto. Ohlađen kolač premazati umućenim šlagom.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije