Jogurt tost novi gastro trend na društvenim mrežama
Jogurt tost novi je gastro trend na društvenim mrežama! Tost s jogurtom posljednji je food trend koji je popularizirala Yumna Jawad, gastro blogerica koja se krije iza profila "Feel Good Foodie".
Njen video tosta s jogurtom ima 1,2 miliona pregleda, a dobra je vijest da je ovo zdravo i jednostavno jelo gotovo u manje od 10 minuta!
Za pripremu je potrebno samo nekoliko sastojaka: hljeb, krema od jogurta, jaja te voće po želji.
Teška nereća u BiH: 'Povrijeđene tri osobe, saobraćaj u potpunosti obustavljen'
Priprema je zaista jednostavna. Počinjemo s kriškom hljeba, stavljamo mješavinu jogurta, jaja i zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa na sredinu kriške, na vrh stavimo svježe voće i pečemo dok krema ne dobije zlatno smeđu boju i očvrsne, piše gastro.24sata.hr.
"Za više okusa dodajte koricu limuna ili naranče, smrznuto bobičasto voće pomiješano s jogurtom, čokoladni sirup, karamel, maslac od kikirikija ili čak mljevenu kafu", savjetuje Jawad.
U nastavku donosimo jednostavan recept koji možeš isprobati već danas.
Recept za jogurt tost
Sastojci: 2 šnite hljeba, 50 g grčkog jogurta, 2 manja jaja, 2 kašike meda, Voće po želji (jagode, maline, borovnice)
Priprema: Zagrij pećnicu na 180°C. U maloj zdjeli pomiješaj grčki jogurt, jaja i med/javorov sirup.
Po želji dodati kašiku ekstrakta vanilije i malo cimeta. S pjenjačom dobro promiješaj smjesu. Pripremi i nareži voće. Uzmi dvije šnite hljeba, položi ih na papir za pečenje i kašikom utisni sredinu hljeba kako bi se stvorila čvršća površina na kojoj će smjesa moći stajati.
Kašikom stavi smjesu jaja i jogurta na hljeb, a zatim na vrh stavi voće. Peci u pećnici 8 - 10 minuta, odnosno dok rubovi poprime zlatno smeđu boju. Uživaj!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.