Jeste li čuli za krofnaste jastučiće: Slastica koja dostojno zamjenjuje krofne, a priprema se brže
Jeste li čuli za "beignets"? Ta slastica dolazi nam iz New Orleansa, a iza njezina imena zapravo se skriva malo drugačija i jednostavnija verzija krofni.
Prženi jastučići od dizanog tijesta vrlo su slični krofnama, ali postupak njihove izrade traje malo kraće jer ih nije potrebno dizati nakon valjanja i režu se u kvadrate pa nema ostataka tijesta.
Tradicionalno se jedu samo posuti šećerom u prahu, ali možete ih poslužiti i uz omiljeni pekmez ili pak umakati u umak od čokolade, kako to često rade u New Orleansu, pogotovo u vrijeme karnevala.
Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"
Omiljeni zalogaj gotov za 10 minuta: Recept za pizzu koja se pravi u tavi
Krofnasti jastučići (beignets) - sastojci:
500 grama brašna za dizano tijesto
230 grama mlakog mlijeka
40 grama otopljenog maslaca
1 veliko jaje
50 grama šećera
10 grama soli
2 male kašike suhog kvasca ili 20 grama svježeg kvasca
4 velike kašike mlijeka za kvasac
1 litra ulja za prženje
šećer u prahu za serviranje
Krafnasti jastučići (beignets) - priprema:
U manju posudicu stavite četiri kašike mlakog mlijeka, dodajte malo šećera, umiješajte kvasac (suhi ili svježi po želji) i dobro promiješajte. Pospite s malo brašna i ostavite da se diže na toplom 15-ak minuta.
U veliku zdjelu ubacite brašno. Kada se kvasac digne, umiješajte ga u brašno.
Zatim dodajte sol, šećer, jaje, maslac i mlijeko. Prvo sve sastojke povežite kuhačom, a zatim rukom zamijesite tijesto da dobijete glatku kuglu. Zdjelu pokrijte krpom ili prozirnom plastičnom folijom i ostavite da se tijesto diže na toplom oko sat vremena.
Pobrašnite površinu za valjanje i prebacite na nju tijesto iz zdjele. Pobrašnite valjak i razvaljajte tijesto u kvadrat, na debljinu od 1 cm. Tankim i oštrim nožem uvaljanim u brašno ili rezačem za pizzu režite tijesto na manje kvadrate.
Brza i kremasta torta s tri vrste čokolade: Jednostavno i bez pečenja
Pripremite malo dublju zdjelu za prženje i u njoj zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. U zagrijano ulje stavljajte nekoliko jastučića, ovisno o veličini zdjele, ali pazite da ih ne stavite previše jer se onda neće pravilno peći zbog nedostatka mjesta. Kada su pečeni s jedne strane i dobiju lijepu zlatnožutu boju, okrenite ih na drugu stranu i pecite dok ne dobiju istu boju.
Izvadite ih iz zdjele i stavite na tanjur ili pladanj obložen kuhinjskim papirom kako bi se upio višak masnoće. Jastučiće prije serviranja obilno pospite šećerom u prahu, prenosi zadovoljna.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.