Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke

0
Radiosarajevo.ba
Jagode nije dovoljno oprati pod mlazom vode, mogu kriti nepoželjne sastojke
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Jagode

Sočne i mirisne jagode mame nas da ih kupimo usprskos paprenim cijenama, no pokušajte odoljeti i ne gricnuti ih odmah pri kupovini - pričekajte dok ne dođete kući ipriuštite im potpuni tretman čišćenja, u protivnom biste s rumenim bobicama mogli konzumirati i štošta što zapravo ne biste htjeli pojesti.

Počevši od tragova zemlje, preko sitnih insekata do kemikalija, sve to na površini i tik ispod nje kriju primamljive jagode.

Srećom, sve se to da srediti i to bez pretjeranog truda, ali uz ipak mrvicu više posla nego što ga iziskuje standardno ispiranje pod mlazom vode.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Jagode bi, zbog svega navedenog, trebalo prati puno temeljitije. Najbolje ih je potopiti u zdjelu punu hladne vode i pustiti ih da odstoje neko vrijeme.

Riješit ćete se zemlje kao od šale. Ali za odstraniti one druge nepoželjne sastojke, trebat će vam još par dodataka.

Ako vas brinu bubice, u vodu ubacite kašiku soli i dobro je promiješajte prije nego dodate jagode. Bubice i crvići mrze sol i pobjeći će iz jagoda glavom bez obzira.

Vrijeme je da posadite jagode u tegle: Poštujte ova pravila i njegujte ih na ovaj način

Vrijeme je da posadite jagode u tegle: Poštujte ova pravila i njegujte ih na ovaj način

Nakon namakanja u zasoljenoj vodi jagode isperite i osušite na kuhinjskom papiru.

Isti problem možete riješiti uz pomoć jabukovog sirćeta i to u omjeru jedne žlice sirćeta na litru vode. Pustite voće da odstoji u toj otopini 15-ak minuta pa ga isplahnite i osušite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije