Izmijenite ljetni jelovnik: Ove 4 namirnice mogu uzrokovati neugodan tjelesni miris
Ljeti je česti fokus tema o tome kako ljudska tijela reaguju na mirise i kako ih proizvode.
Mnoge namirnice (i ne samo bijeli luk) mogu utjecati na način na koji neko miriše - ali postoje načini da se ublaže efekti kroz prehrambene izbore, prema riječima stručnjaka.
"Neke namirnice utiču na tjelesni miris više od drugih", rekla je Erin Palinski-Wade, dijetetičarka iz New Jerseyja, za Fox News Digital.
Čengić: Razlike u platama ovise o složenosti poslova, ne o stručnoj spremi
Istraživanja pokazuju da na tjelesni miris utječu bakterije na koži svake osobe i način na koji one razgrađuju znoj, prema riječima stručnjaka.
Morski plodovi
Svima nam je poznat "riblji" miris morskih plodova, ali on također može promijeniti način na koji ljudi mirišu drugima.
Vodoinstalater otkriva: Ovako možete spriječiti začepljenje kuhinjskog sudopera
U vrlo rijetkim slučajevima, tijelo pretvara nusprodukt morskih plodova koji se zove holin u spoj mirisa ribe koji se zove trimetilamin, prema Cleveland Clinic. Ovo jedinjenje putuje kroz cijelo tijelo i oslobađa se putem disanja i kože.
Osobe s ovom bolešću, koja se naziva trimetilaminurija, mogu također osjetiti miris ribe nakon konzumiranja druge hrane, uključujući grah, brokulu, karfiol, kikiriki i proizvode od soje.
"Ali ovo nevjerovatno rijetko stanje pogađa samo nekoliko stotina pojedinaca, a većina ljudi će moći jesti ribu bez brige", navodi se na web stranici Cleveland Clinic.
Povrće
Iako se povrće smatra jednim od najzdravijih izbora hrane, kod nekih može izazvati neočekivan miris.
Prema Cleveland Clinic, krstasto povrće poput brokule, kupusa, karfiola i prokulica može uzrokovati tjelesni miris kada oslobađa sumpornu kiselinu. Miris se zatim pojačava znojenjem, dahom i gasovima.
Začini
"Poznato je da neka začinjena hrana pojačava tjelesni miris zbog spojeva koji sadrže sumpor i specifičnih metabolita", rekla je Palinski-Wade za Fox News Digital. "Kada se oslobode, stupaju u interakciju s bakterijama na koži, što rezultira specifičnim mirisima."
"Poznato je da neka začinjena hrana pojačava tjelesni miris zbog spojeva koji sadrže sumpor i specifičnih metabolita“, rekla je dijetetičarka Erin Palinski-Wade. Klinika u Clevelandu napominje da začini poput curryja i kumina sadrže "isparljiva jedinjenja" koja se apsorbuju u krvotok i oslobađaju kroz znojne žlijezde, "što dovodi do karakterističnog mirisa".
Crveno meso
Konzumiranje većih količina crvenog mesa također može utjecati na tjelesni miris, prema Palinski-Wade.
Razni komadi sirovog mesa na roštilju od lijevanog željeza sa začinskim biljem i povrćem. Konzumiranje crvenog mesa može osloboditi proteine bez mirisa putem znojenja, ali nakon što se pomiješaju s bakterijama na koži, njihov miris se može intenzivirati.
Hrana za poboljšanje tjelesnog mirisa
Stručnjaci su istakli da neće svi ljudi osjetiti iste mirise tijela povezane s hranom, jer genetske razlike utječu na vrstu i intenzitet mirisa koji mogu nastati konzumiranjem određene hrane.
"Možda ćete moći poboljšati tjelesni miris smanjenjem hrane bogate sumporom, smanjenjem unosa crvenog mesa ili pretjerano začinjene hrane i povećanjem unosa vode, voća i povrća", rekla je Palinski-Wade. Prema Palinski-Wade, određene promjene u prehrani mogu pomoći u smanjenju ili sprječavanju tjelesnih neugodnih mirisa.
"Možda ćete moći poboljšati tjelesni miris smanjenjem hrane bogate sumporom, smanjenjem unosa crvenog mesa ili pretjerano začinjene hrane i povećanjem unosa vode, voća i povrća", savjetovala je.
Hrana poput jabuka, lisnatog povrća, jogurta i zelenog čaja može pomoći u neutralizaciji spojeva koji uzrokuju neugodne mirise i podržati korisne crijevne bakterije, što može smanjiti neugodne tjelesne mirise, rekla je Palinski-Wade.
Pored ishrane, jedan od najboljih načina za poboljšanje ukupnog tjelesnog mirisa je redovno kupanje, navodi gore navedeni izvor. Korištenje antibakterijskog sapuna i nošenje prozračnih tkanina također može biti učinkovito.
"Održavanje dobre hidratacije i fokusiranje na podršku metaboličkom zdravlju poboljšanjem kvalitete sna, smanjenjem stresa i održavanjem aktivnosti mogu pomoći u poboljšanju ukupnog tjelesnog mirisa", dodala je Palinski-Wade.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.