Izbjegnite greške prilikom pripreme graha, evo šta trebate uraditi da bi bio ukusan i brzo kuhan?

1
Radiosarajevo.ba
Izbjegnite greške prilikom pripreme graha, evo šta trebate uraditi da bi bio ukusan i brzo kuhan?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Jedna od prvih stvari koje smo svi naučili u vezi s kuhanjem je da se grah, slanutak i druge mahunarke trebaju namočiti preko noći ili u nekom drugom manje više jednako dugom terminu koji vam se uklapa u životni raspored, inače će se kuhati najmanje dva sata, a čak bi i nakon toga mogle ostati tvrde.

Čini se da svi koji postupaju na takav način postupaju pogrešno. Prema savjetu koji je dao dr. Stuart Farrimond u knjizi Umijeće kuhanja, ovakva praksa je nepotrebna i štetna: premda može skratiti vrijeme kuhanja, može i rezultirati kašastom teksturom grahorice te joj narušiti okus, čineći ga bljutavim.

Dr. Farrimond, koji je knjigu napisao u suradnji s brojnim stručnjacima s polja prehrambenih znanosti i gastronomije, ističe kako se sve mahunarke po pitanju načina pripreme nipošto ne smiju stavljati pod istu kapu, jer svaka od njih, ovisno o veličini zrna, ali i o stepenu isušenosti, treba poseban intenzitet i vrstu rehidracije.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Rehidracija se na najjednostavniji način obavlja namakanjem, koje će u nekim slučajevima trebati biti višesatno, a u drugima će dostajati samo 30 do 60 minuta, no postoji još jedna metoda koja se, kako navodi autor knjige, pokazala idealnom za grahorice sitnog i krupnog zrna.

Da ne komplikujemo, evo vam kratki vodič. Kuhate li smeđi grah, bijeli grah, trešnjevac i slične vrste te slanutak, najprije ih, bez prethodnog namakanja, prokuhajte minutu do dvije, zatim ih maknite s vatre, poklopite i ostavite da odstoje pola sata pa ih potom stavite kuhati. Vrijeme kuhanja skratit ćete za 30 posto, a neće biti opasnosti da će se pokvariti tekstura i okus.

Zapečeni grah za prste polizati: Isprobajte ovaj odlični recept!

Zapečeni grah za prste polizati: Isprobajte ovaj odlični recept!

Ista metoda pogodna je i za pripremu mahunarka manjeg zrna, poput sitnijih sorti graha, recimo crnog ili mungo graha, no un ovom slučaju kuhanje se skraćuje tek za pet minuta. To i nije tako loše, jer se istovremeno pokreću procesi koji poboljšavaju okus. Što se tiče ove vrste mahunarki, namakanje preko noći se apsolutno ne preporučuje, no lratka rehidracija u trajanju od pola sata do sat bit će vrlo učinkovita, a neće uticatii na to da zrna postanu kašasta, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije