Izbjegavajte mikrovalnu: Ovo su najbolji načini za podgrijavanje pizze
Mikrovalna peć je korisno višenamjensko kuhinjsko pomagalo – u njoj zagrijavamo vodu za kafu i čaj, rastapamo maslac i čokoladu, termički obrađujemo povrće, ali i podgrijavamo svoje obroke.
Želite li podgrijati pizzu, mikrovalna peć nije najbolje rješenje, ističu stručnjaci. Ona će uspješno zagrijati nadjev i djelomično rastopiti sir, ali će tijesto ostati mekano, gumenasto i neugodno za konzumaciju.
Ako želite vratiti hrskavu teksturu tijesta te uživati u rastopljenom siru – pizzu je bolje staviti u klasičnu peć. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni pa tek onda u nju stavite preostale komade pizze. Idealne rezultate dobit će za oko 7 do 12 minuta grijanja – ovisno o rerni.
Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...
Ako nemate mnogo vremena za čekanje, friteza na vrući zrak još je bolje rješenje. Zbog načina na koji funkcionira i njezine veličine, komad pizze postat će hrskav, a nadjev topao i topljiv već nakon tri minute na 180 do 200 Celzijevih stepeni.
Ako na raspolaganju nemate peć ni fritezu na vrući zrak, pizzu možete podgrijati i u tavi na štednjaku. Stavite hladan komad pizze na tavu i poklopite je.
Pustite da dno pizze opet postane hrskavo te da se sir rastopi. Za to će vam biti potrebno oko šest do osam minuta na umjerenoj temperaturi – bez podizanja poklopca sve dok niste spremni jesti.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.