Italijanska krempita: Neodoljivo hrskava, a po jednoj stvari se razlikuje od 'naše'

0
Radiosarajevo.ba
Italijanska krempita: Neodoljivo hrskava, a po jednoj stvari se razlikuje od 'naše'
Foto: Coolinarika / Ilustracija

Mnogi ljubitelji krempita, pored kreme, vole i fine hrskave kore od lisnatog tijesta.

Takvi će vam vjerovatno reći kako je jedina mana kod ovog kolača u tome što nema još koju koru.

Upravo zbog takvih među vama donosimo vam recept za jednu posebnu krempitu - italijansku. Italijanska krempita ima još jedan dodatni sloj lisnatog tijesta, u nekim verzijama čak i dva. Sve skupa pomalo podsjeća na čuveni francuski millefeuille, ali je pojednostavljeno i ležerno, baš kako Italijani vole, piše Slobodna Dalmacija.

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Isprobajte ovaj recept, sigurno će vam se svidjeti.

Sastojci

  • 1 pakovanje lisnatog tijesta
  • 1 l mlijeka
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 200 g šećera
  • 10 g gustina
  • 5 žumanaca
  • 1 vrećica želatina
  • 1 vanilin šećer

Priprema

Tijesto razvaljajte, podijelite svaku koru na dva dijela, nabockajte ih i ispecite.

Jeste li probali zimsku voćnu tortu? Kolač s kivijem i mandarinama će vas oduševiti, a lako se pravi

Jeste li probali zimsku voćnu tortu? Kolač s kivijem i mandarinama će vas oduševiti, a lako se pravi

Dok se kore peku, skuhajte kremu. Žumance izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom gustinom i malo mlijeka, a ostatak mlijeka zakuhajte.

Čim zakuha, maknite ga s vatre pa mu dodajte smjesu žumanaca i gustina te kuhajte dok se ne zgusne.

Maknite s vatre i dok se hladi pomiješajte želatin s vodom prema uputama na pakovanju pa ga dodajte u još toplu kremu.

Kad se krema ohladi, izmutite slatko vrhnje u šlag pa ga dodajte kremi i dobro promiješajte.

Na prvu koru namažite kremu, poklopite je drugom i ponavljajte dok sve ne potrošite (završite 4. korom). Ostavite da se stisne u frižideru pa pospite šećerom u prahu.

To je to! Uživajte u ovoj italijanskoj poslastici!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije