Istraživanje otkriva: Stariji građani najizloženiji riziku od jedne stvari

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanje otkriva: Stariji građani najizloženiji riziku od jedne stvari
Foto: Pexel / Stariji građani

Novo istraživanje britanskih naučnika ukazuje na hitnu potrebu za poduzimanjem mjera u urbanim sredinama kako bi se smanjio negativan utjecaj ekstremnih vremenskih prilika na zdravlje i dobrobit starijih osoba.

Istraživanje, provedeno u saradnji naučnika s Urbanog instituta Univeziteta Heriot-Watt u Edinburghu i naučnika iz Stockholmskog instituta za okoliš na Univerzitetu York, naglašava da su klimatske promjene i porast ekstremnih vremenskih događaja ozbiljan javnozdravstveni problem za stariju populaciju.

Istraživanje "Zdravo starenje u klimi koja se mijenja", predlaže konkretne mjere za stvaranje inkluzivnih i klimatski otpornih gradova, prilagođenih potrebama starijih osoba.

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Denis Bećirović nastavlja diplomatsku ofanzivu: Evo gdje putuje sada

Profesor Ryan Woolrych, voditelj istraživanja, naglašava da su klimatske promjene već imale veliki utjecaj na stariju populaciju koja je često najviše izložena riziku od ekstremnih vremenskih prilika.

Dodaje da je nužno kreativno razmišljati o načinima kako pomoći starijima prije, za vrijeme i nakon ekstremnih vremenskih događaja kako bi se izbjegle negativne posljedice po njihovo zdravlje i dobrobit.

Kako pravilno izmjeriti krvni pritisak kod kuće?

Kako pravilno izmjeriti krvni pritisak kod kuće?

Uz sveobuhvatan pristup, istraživači preporučuju osnaživanje starijih osoba za akcije usmjerene na klimatske promjene, prepoznavanje klimatskih promjena kao neposrednog javnozdravstvenog problema i identifikaciju načina na koje klimatske promjene utječu na zdravlje i dobrobit starijih osoba, piše Direktno.

Starije osobe su posebno izložene riziku od povećane smrtnosti uzrokovane toplinskim valovima, smanjene mobilnosti zbog oluja, te otežanog pristupa osnovnim uslugama. S obzirom na demografske promjene, istraživači upozoravaju da je nužno poduzeti holistički pristup kako bi se zadovoljile potrebe starijeg stanovništva u promjenjivoj klimi i zaštitila njihova kvaliteta života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije