4 simptoma koja upućuju da imate ozbiljan zdravstveni problem: Ne smijete ih ignorisati

0
Radiosarajevo.ba
4 simptoma koja upućuju da imate ozbiljan zdravstveni problem: Ne smijete ih ignorisati
Foto: Printscreen / Glaukom

Glaukom je skupina promjena na oku koje oštećuju vidni živac. Promjene su često povezane s povišenim očnim pritiskom. Redovna provjera očnog pritiska je neophodna jer se povišeni očni pritisak prenosi na sve dijelove oka. Pritom oštećuje vidni živac što dovodi do postepenog perifernog gubitka vida. Neliječenjem može dovesti i do sljepoće.

Također, glaukom ne poznaje dobne granice i svi ga mogu imati. Iako je češći slučaj pojave glaukoma nakon 40-e godine života.

Razlikujemo glaukom otvorenog i zatvorenog kuta. Glaukom otvorenog kuta je posljedica nesrazmjera stvaranje i otjecanja očne vodice.

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Važno upozorenje: U ovom dijelu BiH očekuje se grad

Glaukom zatvorenog kuta najčešće nastaje kao posljedica bloka u isticanju očne vodice (visoka dalekovidnost, prirođene malformacije očnog kuta itd.)

Potrebno je posebnu pažnju obratiti na znakove koje šalje oko, kako bi se na vrijeme započelo s terapijom liječenja glaukoma prije nego dođe do trajnih posljedica po vid.

Recept za domaći sirup: Ublažava kašalj kod pušača, pročišćava pluća, a preporučuje se i djeci

Recept za domaći sirup: Ublažava kašalj kod pušača, pročišćava pluća, a preporučuje se i djeci

Izdvajamo 4 znaka koja ne smijete ignorirati jer oni označavaju da je glaukom već prisutan:

1. Pritisak i osjećaj nelagode u očima

Povremena bol i osjećaj pritiska u očima te glavobolje iznad očiju i obrva su često znakovi povišenog očnog pritiska. Ponekad dolazi i do izrazitog suzenja oka u svim uvjetima.

Ovo je često u ljudi koji rade više sati za računarom, pa se u svakom slučaju treba provjeriti očni pritisak (osobito ako je netko u porodici imao glaukom).

2. Noćni halo

Glaukom otvorenog, ali češće zatvorenog kuta često uzrokuje efekt duginih boja ili probleme s noćnim vidom kao halo (ili zvjezdana prašina) i zamagljen vid oko svijetlih tačaka. To može biti problematično za vozače s glaukomom koji osjete ekstreman pritisak i naglu sljepoću kad se zjenica otvori, pogotovo po noći ili u slabo osvijetljenim okruženjima.

Prebrodite poslijepodnevni umor

3. Promjene u vidnom polju

Primarni glaukom otvorenog kuta tipično se ukaže sa sporijim smanjenjem perifernog vida pacijenta (koji uzrokuje tunelski vid) i prekidajući kutove vidnog polja u oba oka. Ponekad dođe do većeg gubitka vidnog polja prije negoli pacijent primijeti promjenu obzirom da pacijent manji ispadi vidnog polja ne primjećuje.

4. Akutni glaukom

Akutni glaukom zatvorenog kuta nema znakova upozorenja i najčešće se manifestira izrazitim crvenilom oka, proširenom zjenicom, jakom glavoboljom i mučninom. Za akutni glaukom potrebna je hitna terapija.

Glaukom je vodeći uzrok sljepoće i u početku nema nikakvih simptoma, te se jedino preventivnim odlaskom na oftalmološki pregled i mjerenjem očnog pritiska može ustvrditi imate li glaukom, piše eljekarna

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije