Imate problem s krvnim pritiskom? Otkrijte prirodne čarolije čajeva za održavanje zdravlja srca

0
Radiosarajevo.ba
Imate problem s krvnim pritiskom? Otkrijte prirodne čarolije čajeva za održavanje zdravlja srca
Foto: Pexels / Kako riješiti probleme s krvnim pritiskom?

Iako čajevi ne mogu potpuno zamijeniti lijekove ili promjenu životnog stila, sadrže spojeve koji mogu pridonijeti opuštanju i imati blagotvoran učinak na regulaciju krvnog pritiska.

Neliječeni visoki krvni pritisak može imati ozbiljne posljedice poput moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca te oštećenja bubrega, često nazivanog "tihim ubojicom". Osim klasičnih lijekova, prirodni pristup, poput konzumacije čajeva, može doprinijeti snižavanju krvnog pritiska.

Dodavanje nekoliko šalica čaja u svakodnevnu rutinu može biti jednostavan i užitkom ispunjen način poboljšanja zdravlja srca. Vrijedi eksperimentirati s različitim vrstama čajeva kako biste pronašli onaj koji najbolje odgovara vašim preferencijama.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Istraživanja iz 2019. godine ukazuju da aktivni sastojci u čaju mogu opuštati krvne žile, poboljšavati funkciju arterija, smanjivati upalu te pomoći u regulaciji određenih procesa u tijelu koji utječu na krvni pritisak.

Evo nekoliko vrsta čajeva koje možete razmotriti:

Lijekovi protiv bolova: Djeluju li dva Ibuprofena od 400 mg jednako kao jedan od 800?

Lijekovi protiv bolova: Djeluju li dva Ibuprofena od 400 mg jednako kao jedan od 800?

Hibiskusov čaj: Priprema se od osušenih latica cvijeta hibiskusa i sadrži spojeve poput antocijana i polifenola koji mogu pomoći opuštanju krvnih žila, čime se smanjuje sistolički i dijastolički krvni pritisak.

Zeleni čaj: Sadrži bioaktivne spojeve katehine koji su povezani sa snižavanjem krvnog pritiska. Istraživanja iz 2023. sugeriraju da ispijanje zelenog čaja može rezultirati smanjenjem sistoličkog krvnog pritiska.

Čaj od lista masline: Sadrži spojeve poput oleuropeina i hidroksitirosola koji podržavaju regulaciju krvnog pritiska poticanjem opuštanja krvnih žila.

Čaj od ploda gloga: Tradicionalno se koristi za potporu zdravlju srca, proširujući krvne žile i doprinoseći snižavanju krvnog pritisaka.

Čaj od kamilice: Poznat po umirujućim svojstvima, često se koristi za opuštanje i ublažavanje stresa, što može neizravno pozitivno utjecati na krvni pritisak.

Uzimajući u obzir ove prirodne opcije, važno je naglasiti da je uvijek preporučljivo konzultirati se s doktorom prije nego što započnete bilo koji novi režim liječenja ili dodatak prehrani, piše tportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije