Istraživanje: Zašto bi svake godine trebali otputovati negdje na odmor?

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Zašto bi svake godine trebali otputovati negdje na odmor?
Foto: Pexels / Putovanje

Psihološka istraživanja dokazala da je za ljudski wellbeing ponekad zaista potrebno otputovati - i opustiti kočnice.
 
Ljeto je doba kada mnogi uzimaju godišnje odmore i imaju pojačanu želju odmarati, a odavno znamo i da je odmor ono što svima nama ponekad treba za psihičko zdravlje, osjećaj sreće i povećanog zadovoljstva u životu.

I kad kažemo odmor, ne mislimo na izležavanje na kauču pred TV-om (iako nemamo ništa ni protiv toga), već mislimo na putovanja, izlete i otkrivanje novih vidika.

Naime, nova psihološka istraživanja pokazuju da postoji fenomen koji se zove travel-therapy, odnosno terapija putovanjima, a koja dokazano čini čuda za ljudsko psihičko zdravlje.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Studija je provela Opodo, jedna od najvećih europskih turističkih agencija, a fokus istraživanja bio je stavljen upravo na učinak putovanja na mentalno zdravlje pojedinaca.

Ispitano je više od 10.000 ispitanika u više EU zemalja, a rezultati su pokazali kako su putovanja jedan od najlakših načina podizanja zadovoljstva životom.

Tako je više od 90 posto ispitanika opisalo putovanje kao izvor wellbeinga. Pokazalo se da su Portugalci i Italijani nacije koje u čak 98 posto daju prednost putovanjima u odnosu na druge izvore sreće i zadovoljstva u životu, a slijede ih Španci, Francuzi te onda Šveđani i Nijemci. Istraživanje je otkrilo i da ljudima za psihu na putovanjima najviše godi "ne raditi ništa" te da je u današnjem užurbanom svijetu posebno na cijeni mogućnost nesmetanog odmora, "isključivanja" od svakodnevice.

Studija je pokazala i kako mlađe generacije jako cijene avanturističke aktivnosti na putovanjima, dok su one starije rekle kako im je bitno na putovanju upoznavati nove ljude i povezivati se s njima. Pokazalo se tako da putovanja prema shvaćanju ispitanika neosporno imaju jako velik pozitivan utjicaj na njihovu psihu te im pomažu uhvatiti se u koštac sa svakodnevnim stresom u životu.

Odmak od svakodnevice, opuštanje, uživanje u hrani, piću i novim iskustvima značajno doprinose oslobađanju od stresa pa je ovo samo još jedan poticaj da bookirate svoje avio karte i već ovog ljeta otkrijete neku novu destinaciju, piše Jolie.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije