Dragocjeni dio kulturnog nasljeđa: U studiju "Foto Turizam" fotografirajte se u bosanskoj nošnji

1
Radiosarajevo.ba
Dragocjeni dio kulturnog nasljeđa: U studiju "Foto Turizam" fotografirajte se u bosanskoj nošnji
Foto: LEA KREARTIVA / FOTO TURIZAM

U organizaciji udruženja za kulturu I edukaciju "LEA KREARTIVA" s ponosom Vam predstavlja svoj novi projekat pod nazivom FOTO TURIZAM.

Sestre Lejla Radović I Ajla Resić umjetnice iz Sarajeva pokrenule su ovaj projekat iz ljubavi prema kulturi I tradiciji dajući mu I poseban umjetnićki doživljaj kroz objektiv svog fotoaparata.

Ljubav prema našoj kulturi i tradiciji ih je navela na ovaj projekat. Već dugi niz godina rade sa djecom na kulturno historijskim projektima želeći na taj način da očuvaju našu bogatu kulturu i tradiciju te su došle na ideju da povežu umjetnost I tradiciju.

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

FK Željezničar ostvario ključnu pobjedu u borbi za opstanak, na Grbavici 'pali' Tuzlaci

Nošnje predstavljaju dragocjeni dio kulturnog nasljeđa koji sa sobom nosi bogatu povijest, tradiciju i identitet naše zajednice. Njihova etnološka vrijednost proizlazi iz činjenice da one nisu samo odjevni predmeti, već i nositelji simbolike, rituala i običaja koji su oblikovali živote ljudi tijekom generacije. Kroz nošnje se prenosi priča o tradiciji, pripadnosti i kulturnom kontinuitetu.

One nam omogućavaju da istražujemo i razumijemo način života, vjerovanja i vrijednosti prošlih generacija.

FOTO TURIZAM
Foto: LEA KREARTIVA: FOTO TURIZAM

Svaki detalj, boja, uzorak ili materijal u nošnji ima svoje značenje i odražava specifičnosti i identitet određene zajednice. Kroz nošnje se prenosi priča o kolektivnom pamćenju i kulturnom identitetu koji se neprestano obnavlja kroz vrijeme a umjetnost nam omogućuje da istražimo nošnje iz perspektive estetike, kreativnosti i izražavanja. Kroz umjetnički pristup, možemo istaknuti ljepotu, složenost i unikatnost nošnji, ali i prenijeti njihovu emotivnu i simboličku vrijednost kroz objektiv.

Umjetnost nam također omogućuje da prepoznamo nošnje kao kulturno blago koje nadilazi njihovu materijalnu vrijednost.

Kroz fotografiju želimo da naglasimo važnost i očuvamo kulturne baštine, edukacije javnosti i razumijevanja različitih kultura. Umjetnost nas potiče na dijalog, razmjenu ideja i dublje razumijevanje različitosti koje oblikuju naš svijet. Kroz umjetnost, priča o nošnjama može postati sredstvo za jačanje međusobnog poštovanja, suživota i interkulturalne povezanosti.

FOTO TURIZAM
Foto: LEA KREARTIVA: FOTO TURIZAM

"Ova priča o umjetnosti I nošnjama leži u dubokom razumijevanju njihove etnološke vrijednosti i značaja kao nositelja kulture i identiteta", kazale su sestre Lejla I Ajla te pozivaju sve zainteresovane da dođu i da sa njima upoznaju bogatstvo i šarm tradicionalne nošnje.

"Pridružite nam se u putovanju kroz vrijeme i otkrijte bogatstvo tradicionalne nošnje. Neka Vas obuzme ljepota, elegancija i duša naše kulture. Dodjite i upustite se u jedinstveno iskustvo fotografisanja koje će vam ostati u nezaboravnom sjećanju," poručuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije