Planirate putovanje u Hrvatsku? Kazna za vožnju u suprotnom smjeru više od 5000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Planirate putovanje u Hrvatsku? Kazna za vožnju u suprotnom smjeru više od 5000 KM
Wikipedia / Hrvatska policija / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Brzina, alkohol, pojas i mobitel četiri su najčešće pogreške koje dovode do tragedija. 

Za telefoniranje i nekorištenje pojasa platit ćete 130 eura (254 KM), kao i za za prekoračenje brzine u naselju od 20-30 km/h. Za prekoračenje van naselja od 10-30 km/h kazna je 60 eura (117 KM), a od 30-50 km/h je 260 eura (508 KM).

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje ukupno 310 zakona prema kojima vas policija može kazniti, a među njima su i oni malo manje poznati. Recimo, ako natrpate gepek raznim stvarima za more, a neke od njih vise i zaklanjaju registraciju - kazna je od 130 – 260 eura. Djeca niža od 150 cm moraju biti u sjedalicama, kazna za to je 130 eura.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Ako vozite i pijete lijekove koji utiču na psihofizičke sposobnosti i sposobnost upravljanja vozilom, platit ćete 130 eura, mogu vam oduzeti i dozvolu pa čak možete završiti i u zatvoru.  I pospasnost je često uzrok nesreća. Ako vas policija uhvati pospane za volanom, može vas kazniti sa 130 do 260 eura.

Slalom vožnja van autoputa kažnjava se sa 130 eura, a na autoputu - duplo! A 260 eura je i kazna za blicanje ili ne pridržavanje sigurnosnog razmaka. Za vožnju u suprotnom smjeru na autoputu kazna je od 1.320 do 2.650 eura (2579 do 5179 KM) ili 60 dana zatvora. 

Važne informacije za sve koji putuju u Njemačku: Zbog ovih postupaka možete biti kažnjeni

Važne informacije za sve koji putuju u Njemačku: Zbog ovih postupaka možete biti kažnjeni

E sad dolazimo i do malo manje poznatih propisa. Recimo, znate li da vas policija može kazniti i ako ne zatvorite prozore na autu? Prema Zakonu, vozač, prije nego napusti vozilo, mora poduzeti sve mjere da spriječi da automobil sam krene s mjesta ili da ga druge osobe pokrenu, a to uključuje gašenje motora, zaključavanje vozila, uzimanje ključa, ali i zatvaranje prozora.

Kazna za to je 30 eura (58 KM).

Ako mislite da ćete proći nekažnjeno za bacanje sitnog otpada iz auta, promislite još jedanput. Kazna za to je 130 eura, piše 24sata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije