Istraživanja otkrivaju: Ova vrsta hrane može naštetiti zdravlju vašeg srca i mozga

0
Radiosarajevo.ba
Istraživanja otkrivaju: Ova vrsta hrane može naštetiti zdravlju vašeg srca i mozga
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Kupovina / Namirnice

Ljudski mozak obavlja različite složene funkcije koje omogućuju razmišljanje, osjećanje, kretanje te komunikaciju sa svijetom. Osim toga, igra ključnu ulogu u stjecanju novih znanja i rješavanju problema, što pridonosi razvijenim kognitivnim sposobnostima i emocionalnom stanju.

Očekivano je da želimo očuvati zdravlje mozga što je duže moguće, no postoje različite prepreke tome, a jedna od njih je hrana koju konzumiramo.

Brazilski istraživači su na temelju istraživanja provedenog na 10.000 sudionika otkrili da bi ograničavanje određene skupine namirnica u svakodnevnoj prehrani moglo imati pozitivan utjecaj na dugoročno zdravlje mozga.

Značajan jubilej: U sarajevskoj Vijećnici obilježeno 50 godina JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"

Značajan jubilej: U sarajevskoj Vijećnici obilježeno 50 godina JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"

Veza između procesuirane hrane i kognitivnog pada već je ranije istraživana, a istraživanja predstavljena na Međunarodnoj konferenciji Alzheimerove asocijacije 2022. godine pokazala su da postoji veća vjerovatnoća za kognitivnim padom ako više od 20 posto dnevnih kalorija dolazi iz ultra prerađene hrane.

Istraživači su pratili sudionike tokom 10 godina, a rezultati kognitivnih testova pokazali su da su oni koji su konzumirali najveće količine prerađene hrane doživjeli 28 posto brži globalni kognitivni pad.

Zašto je dobro jesti ovu namirnicu tokom zime?

Zašto je dobro jesti ovu namirnicu tokom zime?

Ova vrsta hrane čini značajan udio kalorija u prosječnoj prehrani u Brazilu, ali sličan trend prisutan je i u drugim zapadnim zemljama, poput SAD-a, Velike Britanije i Kanade.

Ultra procesuirana hrana, koja nastaje ekstrakcijom tvari, obično je pakirana i sadrži razne aditive te se povezuje s nizom bolesti, uključujući kognitivni pad, slabljenje mišićne snage, kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 te povećani rizik od smrtnosti.

Zbog toga je preporučljivo smanjiti unos ultra procesirane hrane na manje od 20 posto ukupnog kalorijskog unosa kako bismo očuvali zdravlje mozga i cijelog tijela, Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije