Stručnjaci upozoravaju: Pretjerano čisti domovi mogu imati neželjene posljedice na zdravlje djece

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju: Pretjerano čisti domovi mogu imati neželjene posljedice na zdravlje djece
Foto: Youtube / Čišćenje

Domovi su postali izuzetno čisti zahvaljujući modernim metodama čišćenja, ali to može imati neželjene posljedice na zdravlje djece.

Prema novoj knjizi pod nazivom Inside OUT: Human Health and the Air-Conditioning Era, autorice Elizabeth McCormick, korištenje probiotika u kućanstvu može pomoći djeci da budu izložena mikrobima koji su ključni za razvoj zdravog imunološkog sistema.

McCormick, docentica za arhitekturu i građevinsku tehnologiju na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Charlotte's School of Architecture, ističe kako su moderni životni stilovi doveli do pretjerane čistoće u domovima, što može rezultirati nedostatkom izloženosti mikrobima potrebnim za razvoj imunološke tolerancije kod djece.

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Ova teorija, poznata kao higijenska hipoteza, sugerira da nedostatak izloženosti zaraznim agensima tokom djetinjstva može dovesti do povećanog rizika od alergija i autoimunih bolesti kasnije u životu.

Profesor virusne imunologije Byram Bridle s kanadskog Univerziteta Guelph dodaje da su životni stilovi mnogih postali pretjerano čisti, što može rezultirati disregulacijom imunološkog sistema i većom učestalošću preosjetljivosti poput alergija i astme kod djece.

Uredite svoj dom: Na ove stvari nepotrebno bacate novac - evo šta kupiti umjesto njih

Uredite svoj dom: Na ove stvari nepotrebno bacate novac - evo šta kupiti umjesto njih

Održavanje ravnoteže između čistoće i izloženosti mikrobima ključno je za zdravlje imunološkog sistema djece. McCormick predlaže "zasijavanje" kuće probiotičkim bakterijama kao mogući način za osiguranje odgovarajuće razine izloženosti mikrobima.

Također, profesorica imunologije Vasso Apostolopoulos s australskog Univerziteta Victoria naglašava važnost promicanja kontakta djece s kućnim ljubimcima, igrom na otvorenom te izbjegavanjem nepotrebne upotrebe antibiotika kako bi se osigurala raznolikost i zdravlje mikrobnih zajednica u okolišu.

Novi pristup korištenju probiotika u kućanstvima otvara mogućnosti za očuvanje zdravlja imunološkog sistema djece u savremenom svijetu koji teži pretjeranoj čistoći, piše Newsweek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije