Stručnjaci upozoravaju: Pretjerano čisti domovi mogu imati neželjene posljedice na zdravlje djece

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju: Pretjerano čisti domovi mogu imati neželjene posljedice na zdravlje djece
Foto: Youtube / Čišćenje

Domovi su postali izuzetno čisti zahvaljujući modernim metodama čišćenja, ali to može imati neželjene posljedice na zdravlje djece.

Prema novoj knjizi pod nazivom Inside OUT: Human Health and the Air-Conditioning Era, autorice Elizabeth McCormick, korištenje probiotika u kućanstvu može pomoći djeci da budu izložena mikrobima koji su ključni za razvoj zdravog imunološkog sistema.

McCormick, docentica za arhitekturu i građevinsku tehnologiju na Univerzitetu Sjeverne Karoline u Charlotte's School of Architecture, ističe kako su moderni životni stilovi doveli do pretjerane čistoće u domovima, što može rezultirati nedostatkom izloženosti mikrobima potrebnim za razvoj imunološke tolerancije kod djece.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Ova teorija, poznata kao higijenska hipoteza, sugerira da nedostatak izloženosti zaraznim agensima tokom djetinjstva može dovesti do povećanog rizika od alergija i autoimunih bolesti kasnije u životu.

Profesor virusne imunologije Byram Bridle s kanadskog Univerziteta Guelph dodaje da su životni stilovi mnogih postali pretjerano čisti, što može rezultirati disregulacijom imunološkog sistema i većom učestalošću preosjetljivosti poput alergija i astme kod djece.

Uredite svoj dom: Na ove stvari nepotrebno bacate novac - evo šta kupiti umjesto njih

Uredite svoj dom: Na ove stvari nepotrebno bacate novac - evo šta kupiti umjesto njih

Održavanje ravnoteže između čistoće i izloženosti mikrobima ključno je za zdravlje imunološkog sistema djece. McCormick predlaže "zasijavanje" kuće probiotičkim bakterijama kao mogući način za osiguranje odgovarajuće razine izloženosti mikrobima.

Također, profesorica imunologije Vasso Apostolopoulos s australskog Univerziteta Victoria naglašava važnost promicanja kontakta djece s kućnim ljubimcima, igrom na otvorenom te izbjegavanjem nepotrebne upotrebe antibiotika kako bi se osigurala raznolikost i zdravlje mikrobnih zajednica u okolišu.

Novi pristup korištenju probiotika u kućanstvima otvara mogućnosti za očuvanje zdravlja imunološkog sistema djece u savremenom svijetu koji teži pretjeranoj čistoći, piše Newsweek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije