Uredite svoj dom: Na ove stvari nepotrebno bacate novac - evo šta kupiti umjesto njih

0
Radiosarajevo.ba
Uredite svoj dom: Na ove stvari nepotrebno bacate novac - evo šta kupiti umjesto njih
Foto: Pexels / Dom/Ilustracija

Kako dobiti najviše za svoj novac? Danas, kada više ništa nije jeftino - od hrane do namještaja - to je pitanje od iznimne važnosti.

U mnogim kućanstvima ključno je smanjiti troškove gdje god je to moguće. Govorimo li o opremanju doma, postoje stvari na koje vrijedi potrošiti novac, poput madraca i kauča, no postoji niz predmeta za koje čak i dizajneri tvrde da su bacanje novca.

Tepisi

Da, perzijski, ručno pleteni i antikni istočnjački tepisi su prekrasni, ali dolaze s velikom cijenom. Stoga dizajneri predlažu svojim klijentima jeftinije, ali vizualno zanimljive tepihe koje će nakon nekoliko godina bez grižnje savjesti lako zamijeniti i na taj način osvježiti svoj dom.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Zavjese

Prilagođeni tretmani prozora mogu biti nepotrebno skupi. Postoji mnogo sjajnih opcija za karnište i panele masovne proizvodnje, a uvijek se mogu nabaviti i predimenzionirane zavjese koje se mogu dati porubiti kod krojača za puno manji iznos od izrade zavjesa po mjeri.

Sezonski dekor

Ako ne možete uživati u nečemu tokom cijele godine - trebate li zaista izdvojiti novac za to? Ako pitate dizajnere, odgovor je ne. Pogotovo kad je u pitanju sezonski dekor, poput brojnih svijećnjaka ili pak gigantskog božićnog Djeda Mraza i, primjerice, pozlaćenih sobova. Uostalom, treba to negdje i skladištiti ostatak godine. Preporuka bi bila kupiti dekor koji se može koristiti tokom cijele godine. Primjerice, crveni stolnjak može proći na Božić, Valentinovo, rođendan...

Mikrovalnu najlakše možete očistiti ako koristite ovu stvar: Ubrzo ćete zaboraviti na limun i ocat

Mikrovalnu najlakše možete očistiti ako koristite ovu stvar: Ubrzo ćete zaboraviti na limun i ocat

Umjetnička djela masovne proizvodnje

Svakako treba ukrasiti svoje zidove, ali umjetnička djela masovne proizvodnje često su precijenjena. Za istu cijenu možda se može pronaći neki komad od lokalnog umjetnika.

Knjige

Ne trebate biti "knjiški moljac" da biste primijetili koliko knjige vizualno podižu neku prostoriju, a ujedno ostavljaju i dobar dojam o domaćinu. No, u tom slučaju možda nema potrebe za kupnjom novih izdanja - obiđite pijace, tamo ćete pronaći jeftina i zanimljiva izdanja. Možda vas potaknu da čak i počnete čitati, piše Dom i dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije