Istraživači otkrili zašto dolazi do zgrušavanja krvi kod COVID-19 pacijenata

Radiosarajevo.ba
Istraživači otkrili zašto dolazi do zgrušavanja krvi kod COVID-19 pacijenata
Foto: Pixabay / Ilustracija

COVID-19 povezan je s nastankom potencijalno fatalnih ugrušaka u krvi. Sada istraživači smatraju da su otkrili kako oni nastaju, što bi potencijalno moglo dovesti do efikasnijeg liječenja.

"I dok mnoge druge bolesti mogu dovesti do stvaranja ugrušaka u krvi, endotelne ćelije koje čine unutrašnjost krvnih žila igraju iznenađujuće veliku ulogu u zgrušavanju krvi kod pacijenata pozitivnih na koronavirus", rekao je istraživač Alfred Lee.

Oštećenje endotela, kako navodi, centralna je komponenta u čitavom spektru bolesti povezanih s COVID-19.

"Naša studija je prva koja pokazuje da je oštećenje endotela prisutno kod širokog spektra pacijenata s COVID-19, posebno kada zaraza postane kritična", istakao je Lee.

Za potrebe studije, Lee i njegov tim analizirali su uzorke krvi 68 pacijenata s COVID-19. Od ovih pacijenata, 48 ih je bilo u kritičnom stanju i nalazili su se na intenzivnoj njezi, dok je ostalih 20 bilo hospitalizirano, ali ipak nisu intenzivno nadgledani.

Istraživači su otkrili da su neki markeri aktivacije endotelnih ćelija i krvnih pločica bili gotovo dvostruko veći kod pacijenata koji su bili na intenzivnoj njezi u usporedbi s onima koji nisu.

Jedan marker, nazvan trombomodulin, bio je povezan sa stopom preživljavanja kod svih pacijenata. Mjerenje trombomodulina moglo bi pomoći ljekarima da bolje tretiraju pacijente, kažu istraživači.

"Ako imamo marker kojim ćemo identificirati koji pacijenti će najvjerovatnije napredovati prema kritičnoj fazi bolesti i eventualno smrti, to bi bilo od velike koristi jer se ti pacijenti mogu pomnije pratiti i mi možemo eventualno ranije intervenirati", kazao je Lee.

Koautor studije Hyung Chun pokušava razviti test zasnovan na trombomodulinu, koji nerijetko može biti povišen i kod drugih bolesti opasnih po život, piše Health 24.

"Drugi cilj kojem težimo je pronalaženje terapijskih strategija koje bi mogle zaštititi endotelni sloj i spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka", rekao je Chun.

Jedan od mogućih lijekova je i dipiridamol, lijek koji se koristi za sprečavanje moždanog udara.

Izvještaj je objavljen krajem juna u časopisu The Lancet Hematology.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije