Stiglo pojašnjenje WHO-a: Utječu li godišnja doba na COVID-19

Radiosarajevo.ba
Stiglo pojašnjenje WHO-a: Utječu li godišnja doba na COVID-19
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pojasnila je kako se čini da godišnja doba ne utječu na koronavirus. 

“Virusi mogu pokazivati sezonske uzorke. Ovo zasigurno vidimo kod influenze. No ovaj virus do sada nije pokazao takve sezonske uzorke”, rekao je Mike Ryan, šef WHO-ovog programa za vanredne situacije. 

Neki su se nadali kako će vrućina i vlaga suzbiti širenje COVID-19.

U počecima širenja pandemije tokom zimskih mjeseci neki stručnjaci su tvrdili da će pandemija završiti kada zatopli. No studije su pokazale kako to nije slučaj. 

I u ovim ljetnim mjesecima koronavirus se širi. Dvije najpogođenije zemlje osim Sjedinjenih Američkih Država, Indija i Brazil, imaju toplu klimu. No i u Rusiji, gdje je klima hladnija, više od 890.000 ljudi pozitivno je na koronavirus.  

No čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je kako ima razloga za optimizam. Kao dobar primjer naveo je Novi Zeland gdje već više od sto dana nema zaraze koronavirusom i Ruandu gdje je svima omogućeno besplatno testiranje.

Isto tako naglasio je da postoje zemlje gdje je transmisija vrlo niska kao što su Karibi i pacifički otoci.. 

Iz WHO-a su poručili kako će pandemija trajati mjesecima, no da je jako mali broj onih koji su zaraženi odgovoran za širenje zaraze. Oko 10 do 20 posto slučajeva odgovorno je za do 80 posto transmisije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije