Iscrpljeni ste i treba vam predah: Devet savjeta kako zabaviti djecu

0
Radiosarajevo.ba
Iscrpljeni ste i treba vam predah: Devet savjeta kako zabaviti djecu
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Ako imate dvoje djece mlađe od dvije godine, novorođenče ili samo jedno dijete koje se ponaša kao da je alergično na san, potpuno ste iscrpljeni. 

Ako zbog pandemije radite i od kuće, teško je uravnotežiti. Bez obzira u kojoj se konkretnoj situaciji zatekli, potreban vam je jednostavan način zabave djece, a izbjegavanje upotrebe ekrana.

Sigurnost je na prvom mjestu i obavezno pratite djecu ako su u blizini vode ili ste im ponudili male igračke ili predmete koji bi ih mogli povrijediti te ih opskrbiti igračkama u skladu s njihovim razvojnim stadijima. 

1. igra "Ne budi zmaja"

Erin Rossi, licencirana stručnjakinja za spavanje, kaže da je izvrstan izbor igra u kojoj igrate uspavanog zmaja s kojim dijete pokušava ukrasti blago. To može biti omiljena igračka koju stavite pored sebe ili neki drugi predmet.

"Ako naprave buku, otvorite jedno oko i zarežite se poput zmaja kako biste djetetu dali da pobjegne na drugi kraj sobe. Ako je, pak, dijete dovoljno tiho da uspije ukrasti vaše blago, onda ste oboje na dobitku", kaže Rossi.

2. Pošaljitre ih po predmete

"Pošaljite djecu da vam donesu nešto veliko, nešto malo, nešto crveno, nešto plavo, nešto što nosite kad pada kiša ili nešto što mogu slikati", savjetuje Jaymi Torrez, učiteljica i blogerka.

Naravno, ideja je donijeti predmete jedan po jedan, a ako imate više djece, možete svakom dati drugačiji zadatak.

"Uvijek završite igru čitajući neku lijepu priču i zagrlivši dijete", kaže Torrez.

3. Senzorne igre

Kada joj treba nekoliko minuta za sebe, samohrana mama Jackie Omotalade nudi dvogodišnjoj kćeri zdjele za senzorne igre. U jednoj se posudi nalazi led u hladnoj vodi, u drugoj led s toplom vodom, a u trećoj samo led.
Možete napraviti i senzorne zdjelice s kukuruzom, pirinčem ili grahom. Za zabavu ponudite djeci i šalice, kašike, zdjele i druge slične predmete, piše Healthline.

4. Kutija za dosadu

"Da biste potaknuli samostalnu igru, napravite kutiju u kojoj će se nalaziti stvari koje vaše dijete zanima. To su predmeti koji ne trebaju poseban nadzor tijekom igranja, poput društvenih igara, gamaša, plastelina ili bojanki", kaže Lindsey Wander, osnivačica i direktorica WorldWise Tutoring.

Neka dijete samo odabere sa čime će se igrati.

Ilustracija  - undefined

FOTO: Pixabay: Ilustracija

5. Igra pogađanja

Blogerica Sarah Cook kaže da joj je bilo teško dok je radila puno radno vrijeme, brinula se o nepokretnim roditeljima i imala posla s vrlo aktivnim djetetom. Pa je smislila igru "Šta mi je na guzici". Jednostavno je ležala potrbuške na kauču i pretpostavljala koju igračku joj je sin stavio na stražnjicu.

"Na taj način sam uspjela odmoriti 20 do 30 minuta na kauču", rekla je.

6.Trik sa trakom 

Kako bi izoštrila finu motoriku, mama dvoje djece Justine Green predlaže da na podu stana nacrtate različite oblike trakom sa šiljcima stvarajući mali grad za lutke i automobile vaše djece.

"Ili možete na podu napraviti dvije linije oko kojih mališani mogu skakati, oponašajući kretanje različitih životinja dok pogađate o kojoj je životinji riječ. Uz to, djeca vole uklanjati zašiljenu traku s poda i pomažu u čišćenju", ističe ona.

7. Kupanje

Kada samohranoj mami Liz Jeneault treba trenutak mira, ona za svoje dijete pripremi kadu punu igračaka, pene za kupku i druge zabave.

"Moja kćerka voli sjediti u kadi i crtati ili praviti likove sapunice. Uz to, stavim joj šljokice i ona kaže da se osjeća kao prava princeza",  savjetuje Liz.

Naravno, ova aktivnost zahtijeva aktivni nadzor, zato nemojte napustiti sobu i uvijek pripazite na dijete dok je u kadi.

8. Pranje igračaka

"Napunite kantu vodom i blagim deterdžentom, a u drugu kantu stavite čistu vodu. Dodajte nekoliko peškira, a zatim omogućite mališanima da dobro operu igračke - kaže Green, čija su djeca oprala sve, od automobila do dinosaura i Lego kockica. 

I opet, čim je voda uključena u igru, važno je da ste prisutni i vrlo oprezni i da djecu ne ostavljate bez nadzora. Ali dok se igraju, i vi možete pospremiti stan ili otprašiti ili se jednostavno zavaliti u fotelju i gledati ih kako uživaju.

9. Pravi se igra

Bivša učiteljica i osnivačica španskog Small Worlda Rachel Kamath zabavlja svoje male sinove uređajima za igru. Na primjer, Alexa na zvučnicima kojima Amazon Echo upravlja glasom može djeci reći da se pretvaraju da su određena životinja ili predmet koji počinje bilo kojim slovom abecede. Alexa svira i dječju plesnu muziku, a kad muzika prestane, djeca se moraju smrznuti.

Ako nemate Echo i slične uređaje, Alex možete sami glumiti tako što ćete zamoliti mališane da se igraju životinja, ili možete postati DJ i puštati im muziku iz udobnosti svog kauča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije