Imate visok krvni pritisak? Ove namirnice će vam pomoći da ga snizite

0
Radiosarajevo.ba
Imate visok krvni pritisak? Ove namirnice će vam pomoći da ga snizite
Foto: EPA / Ilustracija / Krvni pritisak

Više od jedne milijarde ljudi širom svijeta ima visok krvni pritisak.

Definira se kao vrijednosti sistoličkog krvnog pritiska (SBP) (gornji broj) od 130 mm Hg ili više, dijastolički krvni pritisak (DBP, donji broj) veći od 80 mm Hg ili oboje.

Promjene načina života i modifikacije prehrane također mogu pomoći u snižavanju nivoa krvnog pritiska i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Ljekari također mogu propisati lijekove za smanjenje nivoa krvnog pritiska, uključujući inhibitore enzima koji pretvara angiotenzin (ACE). No, uključivanje određene hrane u vašu prehranu, osobito one s kalijem i magnezijem, može pomoći u snižavanju nivoas krvnog pritiska, a evo koje su to namirnice, piše Healthline.

Borovnice

Samo jedna porcija borovnica sedmično može pomoći smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska. U časopisu Academy of Nutrition and Dietetics, objavljeni su rezlultati istraživanja koji pokazuju da se konzumacijom borovnica u samo osam sedmica krvni pritisak snizio za pet posto, a protok krvi se uslijed širenja žila povećao za čak 69 posto.

Borovnice, kao i ostalo bobičasto voće sadrže niski glikemijski indeks kao i prirodne spojeve zvane antocijanini koji regulišu šećer u krvi te štite od hipertenzije. Također sadrže značajne količine pektina koji snižava holesterol.

Borovnice je vrlo lako dodati na jelovnik. Za doručak ih možete dodati u žitarice, usitniti ih sa štapnim mikserom i dodati ih u jogurt ili možete napraviti i sok od borovnice i banane. Ovaj napitak je prepun kalija, probiotika i dijetalnih nitrata koji su zaduženi za snižavanje krvnog pritiska.

Celer

Celer je kao stvoreno povrće za prirodno snižavanje krvnog pritiska. Bogat je vlaknima te sadrži aktivne tvari koje opuštaju mišiće u stijenkama arterija te tako snižava krvni pritisak i jača cijeli krvožilni sistem.

Uvođenjem korijena, stabiljke ili lista celera u svakodnevu prehranu ubrzo ćete osjetiti njegov pozitivan efekt. Iako celer u svom sastavu sadrži i natrij koji povisuje krvni pritisak, ima ga u malim količinama (jedna stabiljka sadrži 35 mg natrija) pa neće negativno utjecati na vaše zdravlje. Za snižavanje krvnog pritiska preporučuje se sok od celera.

Prednosti celera

Bijeli luk

Svjež bijeli luk ima sva svojstva koja mogu pomoći pri kontroli krvnog pritiska, a u isto vrijeme može smanjiti razinu holesterola. Ako nakon mjerenja imate povišeni krvni pritisak odmah izdrobite dva češnja bijelog luka i pojedite ih.

Iz bijelog luka se oslobađa hemijski spoj sumporovodik koji potiče dobar protok krvi te smanjuje pritisak na srce. Za zdrav napitak u četiri kašike vode dodajte 5-6 kapi soka bijelog luka i pijte ga dva puta dnevno.

Med

Med ima isto tako smirujući učinak na krvne žile i može pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska. Trebali bi steći naviku konzumiranja jedne do dvije čajne kašičice dnevno, pogotovo rano ujutro na prazan želudac, a možete napraviti i zdravu smjesu od meda.

Kako pravilno izmjeriti krvni pritisak kod kuće?

Kako pravilno izmjeriti krvni pritisak kod kuće?

Banana

Banana je bogat izvor kalija koji pomaže u kontroli krvnog pritiska, održava ravnotežu elektrolita i tekućine u tijelu te pospješuje izbacivanje soli iz organizma preko urina.

Koliko je kalij učinkovit u snižavanju krvnog pritiska može se vidjeti po tome što lijekovi za krvni pritisak funkcioniraju tako što ga zadržavaju u tijelu. Banane također imaju nisku razinu natrija i ne sadrže holesterol što je pozitivno kod osoba s visokim krvnim pritiskom. Pokušajte jesti jednu do dvije banane dnevno ili pripremiti zdrave sokove jer su banane odlična baza pri njihovom pravljenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije