Imate masnu jetru? Ovo je lista namirnica koje ne biste trebali jesti

0
Radiosarajevo.ba
Imate masnu jetru? Ovo je lista namirnica koje ne biste trebali jesti
Foto: Pexels / Mediteranska ishrana je zlatni standard

Nealkoholna masna bolest jetre pogađa više od četvrtine odraslih diljem svijeta, često bez ikakvih simptoma. Pravilna prehrana ključna je za smanjenje masnoće u jetri, ublažavanje upale i sprječavanje napredovanja bolesti u cirozu.

Masna jetra postala je tiha epidemija modernog doba, stanje u kojem se višak masnoće nakuplja u ćelijama jetre, ometajući njezinu vitalnu funkciju. Dobra vijest je da je jetra organ s nevjerojatnom sposobnošću regeneracije, a prva i najvažnija linija odbrane i liječenja nisu lijekovi, već korjenita promjena životnog stila, s prehranom u samom centru.

Gubitak od samo 5 do 10 posto tjelesne mase može dramatično smanjiti masnoću i upalu u jetri.

Alen Škoro i Dželo Muharemović pred sarajevski derbi: "Ne trebaju nam prepucavanja oko navijača"

Alen Škoro i Dželo Muharemović pred sarajevski derbi: "Ne trebaju nam prepucavanja oko navijača"

Mediteranska prehrana - zlatni standard

Stručnjaci se slažu da je mediteranska prehrana zlatni standard za borbu protiv masne jetre. Njena snaga leži u cjelovitim, neprerađenim namirnicama bogatim vlaknima, antioksidansima i zdravim mastima koje aktivno smanjuju upalu i poboljšavaju osjetljivost na inzulin, ključni faktor u razvoju bolesti. Ovaj način prehrane ne temelji se na strogim zabranama, već na mudrom odabiru namirnica koje hrane i štite jetru. Fokus je na obilju voća i povrća, cjelovitim žitaricama, mahunarkama te zdravim izvorima masnoća poput ekstradjevičanskog maslinovog ulja, orašastih plodova i sjemenki. Proteini dolaze iz nemasnih izvora, s posebnim naglaskom na plavu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, koje su dokazano učinkovite u smanjenju jetrenih masnoća i upalnih procesa.

Od masnoća, birajte isključivo nezasićene izvore poput maslinovog ulja, avokada i oraha, koji su se pokazali iznimno korisnima u poboljšanju jetrenih testova.

Na vašem tanjuru "zeleno svjetlo" imaju namirnice koje djeluju kao pravi zaštitnici jetre. Lisnato zeleno povrće, poput sirovog špinata i kelja, sadrži spojeve koji se aktivno bore protiv nakupljanja masti. Brokula i ostale kupusnjače potiču prirodne procese detoksikacije. Masna riba poput lososa, srdela i tune trebala bi biti na jelovniku barem dva puta tjedno zbog visokog udjela protuupalnih omega-3 masnih kiselina. Cjelovite žitarice kao što su zobena kaša i kvinoja osiguravaju vlakna koja usporavaju apsorpciju šećera i pomažu u kontroli tjelesne mase. Od masnoća, birajte isključivo nezasićene izvore poput maslinovog ulja, avokada i oraha, koji su se pokazali iznimno korisnima u poboljšanju jetrenih testova. Ne zaboravite na moć napitaka: nezaslađena crna kava i zeleni čaj sadrže antioksidanse koji mogu smanjiti rizik od progresije bolesti i zaštititi jetru od oštećenja.

Šta je ključno?

S druge strane, postoje namirnice koje predstavljaju crveni alarm za vašu jetru i koje treba svesti na minimum ili u potpunosti izbaciti. Apsolutni neprijatelj broj jedan je alkohol, koji čak i u malim količinama može pogoršati oštećenje jetre. Odmah iza njega su dodani šećeri, posebno fruktoza, skrivena u gaziranim pićima, voćnim sokovima, slatkišima i procesiranoj hrani. Ovi šećeri izravno potiču stvaranje masti u jetri. Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha, bijele riže i tjestenine, djeluju slično jer im nedostaju vlakna te uzrokuju nagle skokove šećera u krvi. Jednako su štetne zasićene i trans masti koje se nalaze u crvenom mesu, mesnim prerađevinama poput kobasica i salama, prženoj hrani, brzoj hrani te punomasnim mliječnim proizvodima kao što su maslac, vrhnje i tvrdi sirevi. Ove namirnice ne samo da doprinose debljanju, već i izravno potiču upalne procese u jetri.

Ne zaboravite i na hidrataciju; pijte dovoljno vode tokom dana, a izbjegavajte zaslađene napitke. Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene aktivnosti sedmično, poput brzog hodanja, vožnje bicikla ili plivanja. Kombinacija pravilne prehrane i vježbanja ne samo da smanjuje masnoću u jetri, već poboljšava cjelokupno metaboličko zdravlje.

Iako su ove smjernice univerzalan temelj za oporavak, svaki je organizam jedinstven. Stoga je ključno posavjetovati se s ljekarom ili nutricionistom koji može izraditi personalizirani plan prehrane prilagođen vašim individualnim potrebama, zdravstvenom stanju i životnim navikama, osiguravajući siguran i održiv put prema zdravoj jetri, piše Ordinacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije