Imate li često loše snove? Pridržavajte se ovih tehnika i spriječite tjeskobu

0
Radiosarajevo.ba
Imate li često loše snove? Pridržavajte se ovih tehnika i spriječite tjeskobu
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Ako se probudite plačući zbog ružnog sna, to može biti prilično zabrinjavajuće.

Ako osjetite noćno znojenje dok sanjate, to znači da je vaš mozak bio posebno preaktivan.

Svi mi imamo noćne more u nekom trenutku u životu, a ponekad do njih dolazi zbog loše situacije u našem stvarnom životu.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Šta je loš san?

Loš san se može definisati kao živopisan zastrašujući san koji nas često može probuditi noću. To stvara loš osjećaj kada se probudimo i ostajemo potreseni. Zapravo, ako je san posebno loš, tada ćemo se iz njega brzo probuditi. Tokom REM faze spavanja mozak je preaktivan i istraživanja su pokazala da se u ovoj fazi javljaju loši snovi.

Zašto imamo loše snove?

Imamo loše snove zbog našeg odnosa sa životom na javi. Možda postoje neke poteškoće u životu ili brige koje još uvijek nismo razriješili.

Šta znači sanjati da se davite? Možda je vrijeme da povedete računa o nekim stvarima...

Šta znači sanjati da se davite? Možda je vrijeme da povedete računa o nekim stvarima...

Budući da se sjećamo samo 5 posto svojih snova, nikada zapravo ne znamo cjelokupnu sliku toga sna.

Šta znače loši snovi i kako ih zaustaviti?

Istraživanja pokazuju da se loši snovi javljaju kada smo tjeskobni dok smo budni. To obično rezultira živopisnim lošim snovima. Biti pod pritiskom također rezultira lošim snovima.

Prije spavanja treba koristiti tehnike meditacije i opuštanja. Visoka ili povećana razina nikotina u krvi također često uzrokuje loše snove i ovo treba imati na umu.

Nepravilna prehrana, stres, ne uzimanje dovoljne količine odmora, kao i razmirice s bliskim ljudima značajni su znakovi koji upućuju na mogućnost noćnih mora.

Najčešći loši snovi:

Teroristički napadi

Ako ste se u snu našli u ratnoj zoni, to može biti prilično uznemirujuće. Budući da su teroristički napadi usredotočeni na ratove, ovaj san sugeriše da imate neki skriveni strah u stvarnom životu.

Ilustracija
FOTO: Pixabay: Ilustracija

Istraživanja su pokazala da su snovi o terorističkim napadima uzrokovani osjećajem tjeskobe u stvarnom životu.

Smrt bliskih osoba

Obično se u snu prikazuje osoba za koju znamo da je mrtva u stvarnom životu, ali moguće je sanjati i osobu koja je još uvijek živa. Ovaj san ponekad sanjamo jer se opiremo prihvaćanju smrti svoje voljene osobe. U većini snova ključna poruka uvijek je o odnosu koji smo imali ili i dalje imamo s tom osobom.

Biti gol u snu

Jeste li ikada sanjali onaj san kada hodate po školi ili poslu potpuno goli? Niste znali gdje biste se sakrili i osjećali ste se zabrinuto? Biti gol povezan je s našim strahom od prihvaćanja.

Ispadanje zuba

Ispadanje zuba je čest san, a zubi su povezani s našim identitetom, ali i komunikacijom s drugima. Slomljeni ili izgubljeni zubi sugeriraju da ste bili zabrinuti oko komunikacije s drugom osobom. Također, ovaj san može sugerirati laž ili nepoštenje u životu.

Biti progonjen, napadnut ili ubijen

Ovaj se san definiše kao noćna mora, ali i kao pozitivan san u kojem se suočavate sa strahovima. Neki rječnici snova vjeruju da bježite od problema. Fokus je na odbijanju i strahu ako vas netko progoni kako bi vas ubio. Zaključno, loši snovi izravna su posljedica našeg osjećaja zabrinutosti i stresa u životu, piše Sensa.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije