Imate crvene tačkice po tijelu? Evo o čemu se radi i kada trebate posjetiti doktora

0
Radiosarajevo.ba
Imate crvene tačkice po tijelu? Evo o čemu se radi i kada trebate posjetiti doktora
Foto: Poliklinika Mazalin / Angiomi

Ako ste na koži ugledali crvenu tačkicu koju prije niste imali, ne brinite, radi se o angiomu - malom benignom tumoru koji se sastoji od krvnih žila i potpuno je bezopasan.

Postoji više vrsta i mogu se nalaziti bilo gdje na tijelu. Dva razloga zašto se pojavljuju na koži.

Godine života

Mnogi ljudi dobiju ih nakon 30 godine života. Uglavnom se radi o vrlo malim tačkicama koje se najčešće nalaze na trupu, rukama i ramenima, a žene ih znaju imati na grudima.

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

Pojavljuju se zbog promjena na koži i krvnim žilama koje dolaze s godinama. U ovom slučaju se radi o tzv. angiomima u obliku minijaturne trešnje.

Problemi sa zdrvaljem ili loš stil života

Ako angiom izgleda kao tačka iz koje se granaju krvne žilice, to može ukazivati na probleme s jetrom, na bolesti krvožilnog sustava ili hormonsku neravnotežu u tijelu. Ovu vrstu nazivaju - paukoliki (spider) angiomi. Češće se javljaju u djetinjstvu i tijekom trudnoće, a kada se pojavljuju u velikom broju, tad znaju upozoravati na oštećenje jetre.

Kada treba ići doktoru?

Primijetite li da crvena tačkica neočekivano mijenja veličinu, oblik ili je počela krvariti, posjetite liječnika.

Angiome ne treba liječiti osim ako krvare ili smetaju. Mogu se tretirati elektrodesikacijom, tekućim dušikom ili laserom. Sve tri vrste tretmana obično daju dobar kozmetički rezultat.

Elektrodesikacija se sastoji od dodirivanja kože električnom iglom i uništavanja krvnih žila. Tekući dušik je hladan plin koji se raspršuje po koži pištoljem za prskanje ili nanosi vatom, piše 24sata.

Jedite ovo pet puta sedmično: Usporit ćete starenje i poboljšati zdravlje srca

Jedite ovo pet puta sedmično: Usporit ćete starenje i poboljšati zdravlje srca

Laser koristi zraku koncentrirane svjetlosti, kažu stručnjaci s američkog Osteopathic College of Dermatology i napominju da se angiomi ponekad ponavljaju nakon liječenja.

Najbolja prevencija pojave angioma su zdrav život i uravnotežena prehrana. Jedite puno voća i povrća, i ne zaboravite na zdrave masnoće poput onih iz avokada i maslinovog ulja. To će pomoći da vam koža ostane mlada i zdrava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije