Rane vam sporo zarastaju? Kada se trebate zabrinuti i na šta treba obratiti pažnju?

0
Radiosarajevo.ba
Rane vam sporo zarastaju? Kada se trebate zabrinuti i na šta treba obratiti pažnju?
Foto: Unsplash / Ilustracija

S obzirom na to da je koža naš najveći organ, logično je i da ima brojne važne funkcije, u prvom redu zaštitu, osjet dodira, termoregulaciju, proizvodnju vitamina D i još mnogo toga.

Sva njena oštećenja mogu se potencijalno razviti u ozbiljnija stanja, a po stepenu povreda klasificiraju se u dvije opće kategorije - akutne i hronične.

Akutne rane najčešće uredno zarastaju, a u njih se ubrajaju sportske rane, abrazije (povrede nastale trljanjem ili trenjem o epidermis), ubodi, posjekotine i laceracije (posljedice rezanja različitih slojeva kože oštrim objektom). Ovakve rane uglavnom brzo zarastaju, no postoje i hronične rane, kod kojih je iz određenih razloga proces zarastanja narušen.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

Zarastanje – kako se odvija ovaj osjetljiv proces?

Koža se obnavlja procesom zarastanja, odnosno staničnim odgovorom na povredu tkiva koje se odvija u četiri faze, a često traje od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Kako navodi Healthline, prva faza, odnosno eksudacija, događa se kada se nakon povrede pojavi rana pa zbog izbacivanja ostataka i mikroorganizama dolazi do zgrušnjavanja krvi. Tada se bijele krvne stanice sele na područje rane i počinju razgrađivati strana tijela.

U drugoj fazi, tzv. granulaciji, stvara se vezivno tkivo bogato stanicama i krvnim žilama. Kod rana koje brzo zarastaju već nakon četiri dana rastu male krvne žile koje opskrbljuju tkivo, a u ovoj je fazi specifične svijetlocrvene boje, prozirna i vlažna te ispunjena novim tkivom.

Razgibajte bolna ramena uz ovih pet vježbi fizioterapeutkinje

Razgibajte bolna ramena uz ovih pet vježbi fizioterapeutkinje

U trećoj fazi, dolazi do epitelizacije, odnosno sužavanja rane i zatvaranja, a za sve je zaslužan kolagen. Koža je tada svijetloružičaste boje, a cijeli se proces događa otprilike oko 10. dana nakon povrede. Na kraju, u posljednjoj fazi, dolazi do regeneracije kože – rana zarasta, a koža se potpuno oporavlja.

Šta ako rana sporo zarasta?

Zanimljivo je kako postoji niz faktora koji utječu na zarastanje rana, a da nemaju direktnu vezu s kožom. Naime, na proces zarastanja i pojavu infekcije često može utjecati i naša prehrana – ako ona ne sadrži dovoljne količine vitamina i minerala, logično je da ih nedostaje u tijelu a to znatno utječe na sporije zarastanje rana.

Zato je iznimno bitno da prehranu obogatite namirnicama bogatim vitaminom C i cinkom jer su općenito dobri za brojne kožne probleme, ali i hranu bogatu proteinima. Isto tako, na zarastanje rana utječu i neka zdravstvena stanja, poput dijabetesa, anemije i slabe cirkulacije, a istraživanja su pokazala i da određeni lijekovi usporavaju zarastanje rana i regeneraciju kože.

Šest načina da ublažite simptome atopijskog dermatitisa

Šest načina da ublažite simptome atopijskog dermatitisa

Ono što svakako treba istaknuti jest i da su u 'rizičnoj skupini' pušači i starije osobe čija koža sporije zarasta. Naravno, u svemu ovome bitnu ulogu imaju i naši geni, piše Miss7.

Primijetite li da vaše rane sporije zarastaju svakako se obratite doktoru koji će vam prepisati terapiju ili druge proizvode koji djeluju na zatvaranje rana i brže zarastanje. Otiđite doktoru ako se pojavi krvarenje, bol koja ne prestaje, naticanje oko rane ili povišena temperatura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije