Popularni doktor otkrio kako pravilno očistiti uši: Jedna stvar je najbitnija

0
Radiosarajevo.ba
Popularni doktor otkrio kako pravilno očistiti uši: Jedna stvar je najbitnija
Foto: Pixabay / Štapići za uši/Ilustracija

Popularni doktor iz Ujedinjenog Kraljevstva na društvenim mrežama dijeli savjete o tome kako trebamo čistiti uši. Na TikToku ga prati više od 58.700 pratitelja koji se žele bolje informisati.

"Kako biste trebali održavati svoje uši čistima? Ne znate? Vaše uši se čiste same", rekao je u svom videu na TikToku 31-godišnji doktor opće prakse.

Video je prikupio više od 18.400 pregleda. "Ne biste trebali stavljati ništa manje od vašeg lakta u uho. Možete obrisati vanjski dio uha, ali ako imate bilo kakvih problema, trebate posjetiti doktora. Mi ćemo vam reći šta da radite", dodao je Sooj.

Feđa Dudić čini čuda: Radnički sve bliže Europi, Kragujevac na nogama

Feđa Dudić čini čuda: Radnički sve bliže Europi, Kragujevac na nogama

Istraživanje iz 2017. koju je provela dječija bolnica Nationwide u Ohiju otkrila je da je skoro 264.000 djece između 1990. i 2010. godine posjetilo hitnu pomoć u SAD-u zbog povreda uha uzrokovanih štapićem za uši. To znači oko 12.500 povreda godišnje ili oko 34 dnevno.

Čišćenje ušiju bila je najčešće dokumentirana okolnost u 73 posto slučajeva, a štapići za uši u 10 posto. "Dvije najveće zablude koje čujem kao otorinolaringolog su te da se ušni kanali moraju čistiti kod kuće i da se za njihovo čišćenje trebaju koristiti aplikatori s vatom - to nije tačno. Ušni kanali se obično sami čiste", rekao je doktor Kris Jatana.

@doctorsooj

Doctor explains how to keep your ears clean | #doctorexplains #ears #earwax #health

♬ original sound - Dr Sooj

"Korištenje štapića za uši za čišćenje ušnog kanala, ne samo da gura vosak bliže bubnjiću, već postoji značajan rizik od manjih do teških povreda uha", dodao je, a doktor Sooj je rekao: "Uobičajeno je vidjeti ljude s ušnim voskom koji je ušao u bubnjiće. To može dovesti do poteškoća sa sluhom, tinitusa pa čak i vrtoglavice!"

Doktor može ukloniti višak ušnog voska kašikom s dugom drškom, pincetom, irigacijom ili alatom za usisavanje. Sooj također ne preporučuje stavljanje svijeća u uho, što uključuje stavljanje upaljene, šuplje svijeće u uho kako biste pokušali ukloniti vosak. "To je diskreditirano", rekao je Sooj prošlog mjeseca o popularnoj praksi, javlja Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije