Važni savjeti: Evo kako se riješiti vode zaglavljene u ušima

0
Radiosarajevo.ba
Važni savjeti: Evo kako se riješiti vode zaglavljene u ušima
Foto: MSN / Ilustracija

Voda koja je ostala u uhu zapravo se nalazi s vanjske strane bubne opne, tako što se pomiješala s ušnim voskom i ostala iza njega, ostavljajući vas s osjećajem da je uho skroz začepljeno.

Ali zadrži li se tamo predugo, može izazvati više od same neugode. Nakon nekog vremena uzrokovat će bol, ali i infekciju ušnog kanala ili takozvano 'plivačko uho', zbog razvoja različitih vrsta bakterija ili gljivica. Srećom, vodu možete 'istresti' u nekoliko jednostavnih koraka.

Osim kapi za uši, vaši vam prsti ili štapići nikako neće pomoći da je izbacite iz svojih ušiju. Uho se prirodno ljušti, pa čime god pokušavate očistiti, radite protiv njegovog prirodnog toka.

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Evo kako izvući vodu iz uha:

Pomičite ga

Dr. Branislava Čilić iz Zagreba preporučuje da nagnete glavu u jednu stranu i prstima povlačite ušnu resicu naprijed i sa zadnje strane. Pomičući ga na taj način, manipulišete ušnim kanalom i to pomaže da se voda sama izvuče van.

Pucaju vam nokti? Evo kako ih ojačati s deset prirodnih sastojaka koje sigurno imate kod kuće

Pucaju vam nokti? Evo kako ih ojačati s deset prirodnih sastojaka koje sigurno imate kod kuće

Metoda vakuuma

Možete upotrijebiti i svoju ruku kako biste stvorili lagani vakuum koji će pomoći da voda iscuri van. Nagnite glavu na stranu i pokrijte dlanom uho. Pritisnite dlan o uho, pa ga malo otpustite pa zatim ponovo pritisnite, kako biste 'usisali' vodu i pomogli joj da izađe.

Topla obloga

Toplina iz komprese (obloge) pomoći će rastopiti dio voska koji blokira vodu. Vosak će se omekšati i iscuriti iz uha, oslobađajući vodu koja se zaglavila iza njega. Za to vam može poslužiti peškir ili gaza namočeni u jako toplu, ali ne prevruću vodu. Držite na uhu 10-ak minuta.

Fen

Fen za kosu, koji držite usmjeren na uho, i to na razdaljini ruke, postavite na najmanju brzinu (topli zrak). Glavu pomičite naprijed nazad kako bi voda lakše našla put, kaže dr. Ana Kim, otorinolaringologinja sa Univerzitetskog kliničkog centra Columbia.

Fen za kosu
Foto: Pexels: Fen za kosu

Sirće i alkohol

Ako osjećate da vam je uho prepuno vode, niste sigurni da je baš najčišća (na primjer bazenska voda), pomiješajte bijelo sirće i alkohol. Koristite sterilne kapaljke za oči kako biste nanijeli tri do pet kapi u uho.

Isprobajte kapljice za uši koje koriste plivači

Kapljice za uši koje najčešće koriste plivači sadrže alkohol i pomažu lakšem isparavanju vode iz uha. Međutim, doktori upozoravaju da ih ne koristite ako vaše uho ima bilo kakvu povredu, ili ako vas je zapljusnuo val. Ako imate povredu, alkohol može napraviti još veću štetu, čak i 'spaliti' uho.

U većini slučajeva, voda će sama izaći iz uha, govore ljekari, ali ako ona u uhu stoji duže od 24 sata, dobro je posjetiti ljekara koji će vam dalje pomoći isprati uši medicinskom metodom ispiranja štrcaljkom i mlakom vodom, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije