Imate bolove u sinusima? Pomoću ovih pet metoda trebali biste osjetiti olakšanje

0
Radiosarajevo.ba
Imate bolove u sinusima? Pomoću ovih pet metoda trebali biste osjetiti olakšanje
Foto: Pexels / Bol u sinusima

Prehlada može uzrokovati poteškoće u disanju i nelagodu, posebno u područjima kao što su čelo, oči, obrazi i nos zbog začepljenih sinusa. Ova se nelagoda može pogoršati kada dodirnete lice ili nagnete glavu prema dole.

U nastavku provjerite kako se riješiti bolova u sinusima.

Bol u sinusima povezana s prehladom obično nestaje bez medicinske intervencije kako se simptomi prehlade povlače.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Međutim, u nekim slučajevima, nakupljanje bakterija u začepljenim sinusima može dovesti do stanja koje se zove bakterijski sinusitis, a koje karakteriše bol koja potraje duže od uobičajenog trajanja prehlade.

Antibiotici i drugi lijekovi koje propisuje doktor mogu pomoći u ublažavanju simptoma u takvim slučajevima.

Stručnjaci savjetuju kako da se riješite simptoma prehlade u kratkom periodu

Stručnjaci savjetuju kako da se riješite simptoma prehlade u kratkom periodu

Bez obzira na to jesu li bolovi u sinusima posljedica prehlade ili bakterijske infekcije, postoji nekoliko načina za njihovo ublažavanje. Evo kako se riješiti boli u sinusima.

Sprej za nos

Koristite slani sprej za nos koji može smanjiti oticanje sinusa i olakšati drenažu sluzi. Možete ga dobiti od doktora ili možete napraviti vlastitu fiziološku otopinu slijedeći njihove upute.

Ovlaživač zraka

Upotrijebite ovlaživač zraka, posebno tokom spavanja, kako biste održali vlažnost sinusa i ublažili pritisak. Alternativno, provođenje vremena u kupaonici punoj pare ili inhalacija mogu pružiti brzo olakšanje.

Osvježivač zraka

Topla obloga

Jedan od najjednostavnijih načina kako riješiti bol u sinusima je da nanesete topla obloga na područja kao što su čelo, oči i obrazi, kako biste smanjili oticanje i nelagodu.

Dekongestivi bez recepta

Razmotrite upotrebu dekongestiva bez recepta za ublažavanje začepljenja, ali ograničite njihovu upotrebu kako biste izbjegli pogoršanje začepljenja.

Lijekovi protiv bolova

Ako se pitate kako se riješiti bolova u sinusima, uzimajte lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta, poput acetaminofena, ibuprofena ili naproksena. Međutim, aspirin treba izbjegavati kod djece i tinejdžera zbog mogućih rizika, javlja krenizdravo.

Tablete

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije