Idealna za vikend: Lagana i osvježavajuća Šumska pita
Radiosarajevo.ba
![Idealna za vikend: Lagana i osvježavajuća Šumska pita](https://storage.radiosarajevo.ba/article/504834/871x540/1600x1200-f2b21938-64bc-11eb-9498-0242ac130010.webp?v1689490426)
Prhka pita sa nadjevom od vanilije i šumskog voća, da dobro ste čuli.
Oni najmlađi će je obožavati, a kiselkasto - slatki okus u toplim jetnim danima dat će pravo osvježenje vašim ukućanima ili gostima koji su vam se najavili.
U nastavku teksta donosimo vam i recept za Šumsku tortu.
!["Nije se desilo": Srbijanski mediji ismijavaju Vučića zbog 'bajke o Dodiku'](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579085/300x185/vucic_dodik_beograd_15nov.jpg?v1739721586)
"Nije se desilo": Srbijanski mediji ismijavaju Vučića zbog 'bajke o Dodiku'
Sastojci:
- 200g glatkog brašna
- 200g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 70g šećera
- 3 žumanjka
- 3 kašika vrhnja
- 180g margarina ili maslaca
- prstohvat soli
- korica limuna
Nadjev:
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 100g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 puding vanilija
- 200g milerama
- 400g šumskog voća
- listići badema
![Kako napraviti savršene domaće jufke za pitu: Recept koji uvijek uspijeva](https://storage.radiosarajevo.ba/article/493107/300x185/jufke-pita-priprema-recept-20april23.jpg?v1682008833)
Kako napraviti savršene domaće jufke za pitu: Recept koji uvijek uspijeva
Priprema:
- U posudu staviti sve suhe sastojke i izmiješati. Zatim dodati ostale sastojke i formirati tijesto.
- Podijeliti na jedan veći i jeda manji dio.
- Veći dio staviti u frižider, a manji u zamrzivač na 30min.
- Uz pomoć brašna razvaljati veći dio tijesta. Staviti u pleh veličine 35x25cm.
Nadjev priprema:
- Bjelanjke i prstohvat soli istući u šlag. Dodati šećer i vanilin šećer i još malo miksati. Kašikom ili kuhačom umiješati prah pudinga od vanilije i mileram.
![Zasladite se i rashladite uz "Pahuljica" tortu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/504776/300x185/1600x1200-f2b21938-64bc-11eb-9498-0242ac130010.webp?v1689427327)
Zasladite se i rashladite uz "Pahuljica" tortu
- Nadjev rasporediti po tijestu.
- Po nadjevu rasporediti šumsko voće koje nije potrebno prethodno odmrzavati.
- Na kraju ribežom naribati tijesto iz zamrzivača Posuti listićima badema.
- Peći na 180 stepeni 30tak minuta. Kada je kolač gotov ostaviti još 10tak minuta u pećnici.
Ohladiti i poslužiti, piše Coolinarika.
Prijatno!!!
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)