Idealna za vikend: Lagana i osvježavajuća Šumska pita

0
Radiosarajevo.ba
Idealna za vikend: Lagana i osvježavajuća Šumska pita
Foto: Coolinarika / Šumska pita

Prhka pita sa nadjevom od vanilije i šumskog voća, da dobro ste čuli.

Oni najmlađi će je obožavati, a kiselkasto -  slatki okus u toplim jetnim danima dat će pravo osvježenje vašim ukućanima ili gostima koji su vam se najavili. 

U nastavku teksta donosimo vam i recept za Šumsku tortu

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Sastojci:

  • 200g glatkog brašna 
  • 200g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 70g šećera
  • 3 žumanjka
  • 3 kašika vrhnja
  • 180g margarina ili maslaca
  • prstohvat soli
  • korica limuna

Nadjev: 

  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • 100g šećera
  • 2 vanilin šećera 
  • 1 puding vanilija 
  • 200g milerama
  • 400g šumskog voća
  • listići badema
Kako napraviti savršene domaće jufke za pitu: Recept koji uvijek uspijeva

Kako napraviti savršene domaće jufke za pitu: Recept koji uvijek uspijeva

Priprema: 

  • U posudu staviti sve suhe sastojke i izmiješati. Zatim dodati ostale sastojke i formirati tijesto.
  • Podijeliti na jedan veći i jeda manji dio.
  • Veći dio staviti u frižider, a manji u zamrzivač na 30min.
  • Uz pomoć brašna razvaljati veći dio tijesta. Staviti u pleh veličine 35x25cm.

Nadjev priprema: 

  • Bjelanjke i prstohvat soli istući u šlag. Dodati šećer i vanilin šećer i još malo miksati. Kašikom ili kuhačom umiješati prah pudinga od vanilije i mileram.
Zasladite se i rashladite uz "Pahuljica" tortu

Zasladite se i rashladite uz "Pahuljica" tortu

  • Nadjev rasporediti po tijestu.
  • Po nadjevu rasporediti šumsko voće koje nije potrebno prethodno odmrzavati.
  • Na kraju ribežom naribati tijesto iz zamrzivača Posuti listićima badema.
  • Peći na 180 stepeni 30tak minuta. Kada je kolač gotov ostaviti još 10tak minuta u pećnici. 

Ohladiti i poslužiti, piše Coolinarika.

Prijatno!!!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije